Pilisszentiván.hu
2024.07.13. Jenő napja van

Miért gróf Karátsonyi Guido lett Pilisszentiván új díszpolgára?

Miért gróf Karátsonyi Guido lett Pilisszentiván új díszpolgára?

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, az augusztus 20-ai szentmisét és kenyérszentelést követően adták át a posztumusz díszpolgári címet. 

A grófot Kovács Zoltán elnök és Ziegler Ágota volt elnök terjesztette fel a címre, a Pilisszentiváni Helytörténeti Egyesület nevében.

Indoklásukból kiderül, hogy Karátsonyi Guidó Pilisszentiván korai bányászati tevékenységében a szénvagyon kutatásának finanszírozásával, a kitermelés megszervezésével, és vélhetően szakképzett német bányászok betelepítésével jelentősen elősegítette a község fejlődését.
A jótékonyságáról ismert földesúr 1881-ben 20 000 forintos alapítványt hozott létre, hogy annak kamataiból minden év májusában birtokain rózsaünnepélyt tartsanak, azon nagy összegű erénydíjat adjanak át jó erkölcsű, de vagyontalan lányok számára, ezzel segítve kiházasításukat. 2018-ban gróf Karátsonyi Guidó Solymáron  és Pilisvörösváron is díszpolgári címet kapott.

Akkor Szentivánon ez nem valósult meg, ezért a Pilisszentiváni Helytörténeti Egyesület úgy gondolta, hogy ez a nagyszerű ember, aki Szentiván életében és fejlődésében ekkora pozitív szerepet játszott, községünkben is megérdemli az utódok hasonló elismerését! Köszönet érte a Helytörténeti Egyesület és általa a község nevében! - hallhattuk Kovács Zoltán átadáson elmondott beszédében.

Szentiváni Újság
Fotó: Szima Roland


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu