Pilisszentiván.hu
2024.06.20. Rafael napja van

Napforduló fesztivál 2019

1990 óta minden évben Pilisszentiván községben kerül megrendezésre a nyári napforduló hetében. A záró nap Szent Iván napjához, június 24.-hez legözelebb eső szombati nap. A Szentiván napot kezdetben Pilisszentiván község Önkormányzata rendezte, elsősorban községi ünnepségként, majd később a Pilisszentiváni Kulturális Közalapítvány tette egyre szélesebb körűvé az eseményt.

A Szentiván napot rendszeresen közvetíti a Pilis Tv, és alkalmanként kereskedelmi tv-k, beszámolnak róla a napilapok is. 1990 óta részt vesz a rendezvényen Pilisszentiván Németországi testvérvárosa a Bajorországi Marktleugast vezetősége, polgárai és kulturális csoportjai, együttesei. 1995 óta a magyarországi „Szentiván” küldöttségei és kulturális együttesei részt vesznek az eseményen. 2006 óta a Szentiván napi rendezvény 1 hetes, illetőleg 10 napos Napforduló fesztivállá növekedett.

A Napforduló fesztivál már szokásos sokszínűséggel zajlik: az első napokban rock koncertekkel, helyi és környékbeli amatőr együttesekkel. A fesztivál hétköznapjainak programjában kiállítások, a helyi vegyeskórus koncertje, jazzest, iskolai színjátszó est, ismeretterjesztő előadások a hajdan volt sváb népszokásokról illetve a napfordulóhoz kapcsolódóan csillagászati előadás. Hét közben sportversenyek is megrendezésre kerülnek. A pénteki napon pilisszentiván gyönyörű és hangulatos tava mellett a fáklyás gyermekrajz kiállítást láthatja a közönség, este pedig a tavon úszó máglyát meggyújtja egy szerelmespár, akik zenei aláfestéssel eveznek a partról a tó közepén megépített máglyáig. Közben fúvószene szórakoztatja az érdeklődőket, a nap lezárásaként pedig a fiatalok részére rendezett szabadtéri tánczene arat nagy sikert. A szombati nap a hagyományosabb illetőleg ismertebb fellépőké. A délelőtti sportolás után (váltófutás a tó körül) kora délután először is a legfiatalabb korosztályt gyerekműsorok szórakoztatják, majd helyi tánccsoportok bemutatójára kerül sor. Az estéhez közeledve sztáregyüttesek adnak élő koncertet. A nap csúcspontjaként este 10 órakor meggyullad a Napforduló máglyája is, és sramlizenekar vagy más tánczenekar közreműködésével hajnalig tart a program.

Galéria:

2017-ről:

https://pilisszentivan.hu/galeria/11

https://pilisszentivan.hu/galeria/12

https://pilisszentivan.hu/galeria/10

2018-ról:

https://pilisszentivan.hu/galeria/32


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu