Pilisszentiván.hu
2024.07.19. Emília napja van

Zene és idősek világnapja

Zene és idősek világnapja

Október elseje különleges nap: ezen a napon ünnepeljük a zene és az idősek világnapját is. Mi sem kézenfekvőbb, mint egy komolyzenei koncerttel köszönteni a nyugdíjasokat: ez történt a szentiváni iskolában.

Fantasztikus koncertet adott a Danubia Zenekar Vonós Kamarazenekar Hámori Máté vezetésével október 1-jén a Pilisszentiváni Német Nemzetiségi Általános Iskola aulájában. 

"Wolfgang Amadeus Mozart mindössze 36 évet élt, és ez idő alatt 600 művet alkotott, köztük 3 órás operákat. Életműve példaértékű minden zenész előtt. Most egy könnyed darabját hoztuk el, melyről talán maga sem gondolta volna, hogy halála után több mint 200 évvel is ilyen sikeres lesz. Könnyed, szórakoztató zenének szánta, amelyet egyszer eljátszanak, majd elfelejtenek. Nem így történt, talán azért, mert ebben is megcsillan szerzőjének zsenialitása" - vezette fel az első művet, Mozart Kis éji zenéjét Hámori Máté. 

A tételek között a zenekar szünetet tartott, és a karmester érdekességeket mesélt a korabeli szokásokról. Megtudtuk például, hogy bár manapság nem divat, de Mozart idejében illett tapsolni a zenemű közben is, mert innen lehetett lemérni, hogy mennyire sikeres a darab.

"Most egy másik országba, sőt egy másik földrészre látogatunk. Az angol zene kevéssé ismert Magyarországon, pedig sok kitűnő komponistájuk van. Nemzeti büszkeségük, Edward Elgar E-moll vonósszerenádját hoztuk el, melyet átjár a friss óceáni levegő" - csinált kedvet a következő darabhoz Hámori Máté. 

A délutánt Bartók Román népi táncok című darabja zárta, amely kitűnő példa arra, hogyan tud egymást erősítve egymás mellett élni sokféle kultúra.

"Bartók szenvedélyesen gyűjtötte a magyar és a kárpát-medencei népzenét. Nem csak megőrizte, hanem újjáalkotta a dalokat, ezzel alkotott maradandót az utókor számára" - fogalmazott a karmester.

A koncert végeztével Marlokné Somogyi Ildikó képviselő osztotta meg a gondolatait a zenéről és az idősekről, majd mindenki kapott egy szál virágot és egy kis csokoládét, amelyet a pilisszentiváni általános iskolások osztottak szét.

"Nem az évek, hanem az élet minősége határozza meg az ember korát. És az, akinek vannak céljai, az aki tartalmas életet él, nem öregszik meg - fejtegette. - A tapasztalat, a bölcsesség, a belátás és a türelem viszont sok esetben a kor előrehaladtával érkeznek meg az ember életébe. Becsüljük meg az időseket, mert nagy szükségünk van rájuk!"
A Danubia Zenekar következő, karácsonyváró koncertje november 26-án lesz.

Az eseményről a Pilis TV készített felvételt, amely megtekinthető október 6. és 12. között minden nap a Pilis TV műsorán.  A fényképgalériánkat pedig itt nézhetik meg.

 

 

 

Szentiváni Újság
Fotó: Wollner Péter


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu