Pilisszentiván.hu
2024.04.26. Ervin napja van

Utcanévavató és könyvbemutató

Utcanévavató és könyvbemutató

 

Új nevet kapott az eddig "kisközként" emlegetett, a Szabadság sorról nyíló kis utca. Az ünnepélyes utcanévavatásra október 8-án délután került sor.

 

Mostantól a Klotz Miklós köz nevet viseli az a Szabadság sorról nyíló kis utca, melyet eddig "kisközként" emlegettünk. Az utca a német nemzetiségi önkormányzat kezdeményezésére, a képviselő-testület döntése után kapta meg új nevét Claus Klotz, magyarországi német költő emlékére. 
Claus Klotz, azaz Klotz Miklós 74 éve született Pilisszentivánon, a Szabadság utca 39-es szám alatt, és gyerekkorának egy részét is Szentivánon töltötte. Aktívan harcolt a magyarországi németek jogaiért, titkári minőségében 1973-1983-ig a Magyarországi Németek Demokratikus Szövetségének megújításáért küzdött. Később Berlinbe költözött, kultúrpolitikusi karrierjét 1990-ben bekövetkező halála törte ketté, amikor már mint a kelet-berlini Magyar Kultúra Házának igazgatóhelyetteseként dolgozott.  Klotz Miklós verseiben legfőképpen a németség és haza iránti tisztelete és szeretete jelenik meg.

Az ünnepélyes utcanévavatón B. Szabó Károly, nemzetiségi és önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelent családtagokat és vendégeket, majd Johann Schuth, a Neue Zeitung főszerkesztője, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának közgyűlési tagja mondott néhány emlékező szót Klotz Miklósról. Ők ketten barátok voltak, hasonló világnézettel, hasonló törekvésekkel. Johann Schuth ezeket is felidézte beszédében. A beszédet követően Claus Klotz: Mein Heimatdorf című versét Botzheimné Strack Emese olvasta fel.

A család részéről Klotz Mária, Klotz Miklós húga mondott köszönetet a német nemzetiségi önkormányzatnak és a falu önkormányzatának, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az utca a bátyja nevét viselhesse. "Ma azelőtt a ház előtt állunk, ahol élt, ahol gyerekkorának egy részét töltötte és ahova mindig örömmel tért vissza. Vajon gondolta volna valaha, hogy egy utca az ő nevét viseli majd? Nem hiszem. Szerintem édesanyánk sem. Most nagyon büszke lenne a falu vezetőire".

A szülőház falára három koszorú került fel a költő tiszteletére, az eseményt pedig az Asszonykórus éneke és Sax Norbert tanítványainak zenéje színesítette.

Az utca felavatását egy könyvbemutató követte az iskola aulájában. Klotz Mária Stufen című verses- és prózakötetét ismerhette meg a közönség. A könyv a nemzetiségi önkormányzat támogatásával jelent meg. Borítóján Farkas Ervin festőművész alkotása látható, a művész szintén jelen volt a pénteki eseményeken. Az estet Zsoldos Árpád, az irodalmi est munkatársa moderálta, a közönség pedig részleteket hallhatott a könyvből. A beszélgetést felolvasás, ének és zene színesítette.

Az eseményről készült képeket a Galériában tekinthetik meg.

Szentiváni Újság
Fotó: Palkovics Mária és Szima Roland


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu