Pilisszentiván.hu
2024.06.19. Gyárfás napja van

Újra fogad látogatókat a Pilisi Len Látogatóközpont megújult kiállítása

Újra fogad látogatókat a Pilisi Len Látogatóközpont megújult kiállítása

A kiállítás, és az annak helyet adó épület is megújult Pilisszentivánon.

A település központjában egy rendhagyó, ám mégis a kertvárosias harmóniát erősítő épület szakítja meg a családi házak sorát. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó, 2020 folyamán megújult Pilisi Len Látogatóközpont a modern és hagyományos építészet elemeit ötvözi: a modern megjelenésű épület formájában a régi sváb családi házak jegyeit viseli. 

Az épületben kapott otthont az Európa Diplomás Szénások hegycsoport egyik legértékesebb részét, a Borbás-gerincet és élővilágát bemutató interaktív kiállítás, amelyben kiemelt szerepet kapott a Látogatóközpont névadó növénye, a pilisi len. A sárga virágú, bennszülött növény csak itt, a Szénás hegycsoport dolomitján fordul elő, jelentősége miatt Pilisszentiván egyik legnagyobb értékeként még a település címerében is szerepel. A gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt érdekes, játékos kiállítás a látogatókat nem csak a Szénások élővilágával, jellemző élőhelytípusaival, növény-  és állatvilágával, de a természetvédelmi őrök sokszínű munkájával is megismerteti. Minden látogató kipróbálhatja kódfejtő játékunkat, csoportok számára azonban egyéb foglalkozásokat is tartunk. Kicsiknek és nagyoknak izgalmas kihívást jelenthet válaszadós játékunk, ahol egy természetvédelmi őr helyébe kell képzelniük magukat és szembesülniük az ő mindennapi kihívásaikkal. Ezen felül tartunk tematikus előadásokat, többek között erdőlakó állatokról és madarakról is. 

  

2021 elején megújult a Jági-tanösvény is. A tanösvény új interaktív táblái sok újdonsággal szolgálnak az itt lakók számára is, a megváltoztatott útvonal pedig két plusz érdekességet is érint: egy kétezer éves kelta telepet feltáró régészeti ásatást, valamint az Ökörkutat, Pilisszentiván egykori közkútként szolgáló gémeskútját. A negyedik állomás áthelyezésre került – innen most fantasztikus kilátás tárul elénk a Szénások szinte teljes területére. A tanösvény szabadon látogatható, de szervezett túrák keretében, szakvezetéssel a kirándulók még több érdekességgel találkozhatnak. A tanösvény bejárásához egy teljesen új, foglalkoztató jellegű tanösvény füzet is rendelkezésre áll, ami ingyenesen beszerezhető a Pilisi Len Látogatóközpontban.

  

Munkatársaink túravezetéssel is foglalkoznak a környező területeken. A tavaszi időszakban, április-május környékén szervezett túra keretében látogatható meg a fokozottan védett Borbás-gerinc, ahol személyesen is megtekinthető a pilisi len virágzása. A mesebeli élményre vágyók pedig június végén, július elején éjszakai szentjánosbogár túráinkon próbálhatják ki bátorságukat. 
Idén augusztus 9-13. között tartjuk Lenvirág táborunkat, melyre a természet iránt érdeklődő 6-10 éves gyerekeket várjuk.

Az érdeklődőket szívesen fogadjuk nyitvatartási időben a Pilisi Len Látogatóközpontban (2084, Pilisszentiván Bányász utca 17.). Programjainkkal kapcsolatban érdeklődhetnek a honlapunkon és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Pilisi Len Látogatóközpont Facebook-oldalán is. 

Glavanovits Boglárka, Karlné Menráth Réka
Fotók: Berkó Gyöngyi és DINPI


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu