Pilisszentiván.hu
2024.03.29. Auguszta napja van

Új vasúti menetrend, gyorsabb vonatok Budapest és Esztergom között - Tájékoztató!

A 2. sz. Budapest-Esztergom vasútvonalon életbe lépő új vasúti menetrenddel kapcsolatban a hivatalba érkezett tájékoztató levelet közreadjuk:

"Tisztelt Polgármester Asszony!

A villamosítás elkészültét követően 2018. április 9. óta korszerű villamos motorvonatok közlekednek a vonalon. Az üzemeltetési tapasztalatok kedvezőek, ezért lehetőség nyílt a kínálat bővítésére és a vonatok gyorsítására, így 2018. május 20-án új menetrendi struktúra kerül bevezetésre, amelynek köszönhetően a jelenleginél kedvezőbb menetidővel, több vonat közlekedhet.

Munkanapokon a fővárosból Esztergom felé az eddigi 20-40 perces követés helyett egyenletesen, 30 percenként indulnak a vonatok, és új vonatok közlekednek minden órában Angyalföld és Piliscsaba között. A legnagyobb forgalmú állomásokra jelentősen gyorsul az eljutás, Budapest-Nyugati pályaudvarról Esztergomba 6-19 perccel, Dorogra 3-18 perccel, Piliscsabára 3-17 perccel, Pilisvörösvárra 2-13 perccel, Solymárra utazva pedig 1-9 perccel csökken a menetidő. A reggeli csúcsidőszakban Budapest irányába jelentősen rövidül az utazási idő, valamint Esztergom felé bővül a kínálat, 30 percenként közlekednek majd a vonatok.

Hétvégén az eddigi óránkénti 1 helyett 2 szerelvény közlekedik Budapest és Esztergom között, Budapest-Nyugati pályaudvarról 30 percenként indulva. A fővárosból Esztergomba 19, Dorogra 18, Piliscsabára 17, Pilisvörösvárra 15 és Solymárra 11 perccel csökken a menetidő. A villamos vontatásnak köszönhetően a kisebb forgalmú megállókba is jelentősen gyorsul az eljutás.

Bővül a vasútvonalon az üzemidő is, az utolsó vonat a fővárosból éjfél után, 0:25 órakor, Esztergomból 23:34 órakor indul.

A korszerű, nagyobb kapacitású, csendesebb, környezetbarát villamos motorvonatoknak köszönhetően nem csak gyorsabban, hanem kényelmesebben és zsúfoltságmentesen utazhatnak az utasok.

Ez a menetrendi struktúra azonban még nem végleges, ugyanis a vonalon és térségében számos infrastrukturális beruházás van még folyamatban, illetve előkészítés alatt:

  • Zajlik az M3 metróvonal felújítása, Újpest állomáson ezért jelenleg nem a metróra, hanem pótló autóbuszokra tudnak az utasok átszállni. Emiatt a vasúti menetrend úgy került kialakításra, hogy az új, Angyalföld–Piliscsaba viszonylatú vonatok néhány perccel a Nyugati pályaudvarról megérkező vonatok után induljanak, így gyorsan és kényelmesen, azonos peronon tudnak átszállni a belváros felől a kisebb forgalmú megállóhelyekre utazók. Ez a menetrendi struktúra azt is eredményezi, hogy Piliscsabán megnyújtott átszállási idők adódnak a lassabb és a gyorsabb vonatok között.
  • A vonal szűk keresztmetszetét a Budapest-Nyugati pályaudvar és Rákosrendező közötti vonalszakasz jelenti, melynek felújítása és kapacitásbővítése a következő években várható, addig azonban ezen a szakaszon a jelenleginél sűrűbb vonatközlekedés nem lehetséges. Ennek következtében a legnagyobb forgalmú Budapest–Esztergom járatok indulnak a Nyugati pályaudvarról, a Piliscsabáig közlekedő új betétvonatok pedig Angyalföldről.
  • A dorogi villamos alállomás, mely a jövőben a vasútvonal áramellátását fogja biztosítani, az ütemtervnek megfelelően csak 2018 őszére készül el. Emiatt a vonatok menetrendjébe egyelőre tartalékidőket kellett beépíteni.
  • Dorog állomáson folyamatban van az új biztosítóberendezés telepítése.
  • A dorogi és esztergomi intermodális csomópont az ütemtervnek megfelelően, várhatóan 2018 végére készül el.

A még folyamatban lévő infrastrukturális fejlesztések lezárultával az új menetrendben szerzett utasforgalmi és üzemi tapasztalatokat figyelembe véve a menetrendi struktúra további fejlesztése van tervben, melynek eredményeként a vasúti közlekedés vonzereje tovább fog növekedni.

Kérem, hogy a fent részletezett információkat az utazóközönség számára, a rendelkezésére álló kommunikációs csatornákon kiemelt figyelemmel eljuttatni szíveskedjen.

Üdvözlettel:

Vájer-Szabó Katalin s.k. Ács Balázs s.k.

Önkormányzati és társadalmi kapcsolatok vezető referens Irodavezető, vasúti közlekedési vezető szakértő

KTI KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET NONPROFIT KFT.

SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI KÖZSZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG

KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖZPONT

1119 Budapest, Than Károly u. 3-5.

Tel.: (+36 1) 371-5897"


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu