Pilisszentiván.hu
2024.04.19. Emma napja van

Színes műsorfolyam az Államalapítás ünnepén

Színes műsorfolyam az Államalapítás ünnepén

2022. augusztus 20-án, a nemzeti ünnep napján Pilisszentivánra is megérkezett a várva-várt eső az egész nyarat meghatározó aszály lezárásaként. Pilisszentiván Község Önkormányzata gazdag programmal várta az ünneplőket az általános iskola aulájában és udvarán Szent István napján.

A 9 órakor kezdődő Szent István napi szentmise az iskola ünnepi díszbe öltöztett aulájában hangzott el. A szentelésre váró kenyerek és búzakalász koszorúk között celebrálta a misét Szemere János plébános. Az ünnepi alkalom zenész közreműködői a Pilisszentiváni Vegyeskórus, Neubrandt Ferenc, Botzheimné Strack Emese, Korponay-Szabó Péter, Lukácsi-Feigel Zsuzsanna, Mravinácz Anna, Mravinácz Bálint és a Pilisszentiváni Fúvószenekar tagjai voltak. A hagyományos kenyérszentelést és a miserend végét követően Poppréné Révay Gyöngyi polgármester asszony Szemere János atyával együtt szelte meg az ünnepi kenyeret. A megszentelt péksüteményekből mindenkinek jutott a vasárnapi ebédhez.

A mise után a délutáni programok előtt sokak örömére kiadós eső öntözte meg a szentiváni kerteket, köztereket és erdőket. Később az égi áldás szünetet tartott, így a fellépések és a vendéglátás az iskola udvarán is a tervek szerint zajlott. A Bagi Borház díjnyertes tokaji borait kínálta a bejáratnál, a gyerekek pedig már 15 órától elkezdhették díszíteni saját kezüleg festett vászontáskáikat. Az első koncertet a világjáró, szakmai díjakkal elismert formáció, a Belvárosi Betyárok adta. Az együttest Váray László dalszerző, énekes, gitáros alapította 2015-ben. Műsoruk nem csak gyerekeknek szólt, zenei világuk a felnőtteket is elvarázsolta. A trió billentyűse Rugovics Zoltán, szaxofonon Alasztics Balázst hallhatta a közönség. Lemezeik közül kettő is Fonogram-díj jelölést kapott, kiadójuk pedig a családbarát, népszerű Gryllus Records. 

A következő bemutatóhoz benépesült az iskola udvara. Egy utcaszínházi, cirkuszi előadás szórakoztatott kicsiket és nagyokat. Látványos, vidám és izgalmas volt a tüzes műsorszám. Kiss Gergely és Turai Bálint akrobaták duója sok humorral, interakcióval bontotta le a képzeletbeli falat a szereplők és a közönség között. 

A második koncert egy sok szempontból páratlan zenekar, a Kecskeméten 1993-ban alakult Fourtissimo nevéhez fűződik. Négy testvér alapította a zenekart rézfúvós, karmester édesapjuk, Kuna Lajos segítségével. A legidősebb  Kuna testvér is csak 11 éves volt az alakulás évében. Kuna Valéria (ének, trombita), Kuna Gyula (trombita), Kuna Márton (harsona) és Kuna Bence (kürt, ütőhangszerek) két éves koruk óta tanulnak zenélni szüleiknek köszönhetően. Klasszikus zenészként kezdtek el nyitni a szélesebb közönség felé szvinges, jazzes feldolgozásaikkal. Előadásaikból a szeretetteli összhang, rendkívüli hangszeres tudás és életöröm sugárzik. Monty Csárdás, Liszt Ferenc II. Magyar rapszódia, Beatles, Tina Turner és Macskafogó feldolgozás egységes műsorrá állt össze a Fourtissimo profizmusának köszönhetően.

A közönséget az önkormányzat ünnepi műsorának összeállítója, Balasi Anikó terelgette ismét az iskola udvarára. Itt egy minden túlzás nélkül világszínvonalú kötélugró leánycsapat bemutatója várta az érdeklődőket. Az 1995-ben alakult egyesületet Kötélugró Klub Szombathely néven Bánhegyi Attila és felesége, Varga Kató Anikó alapította és vezeti napjainkban is. Rengeteg világbajnoki érem és világrekordok is főződnek a klub versenyzőihez, köztük a Bánhegyi lányokhoz is. Ausztráliától Amerikáig számos versenyen értek el sikereket. Pilisszentiváni fellépésük a gravitációt meghazudtoló, akrobatikus elemekkel kápráztatta el a közönséget. Sokan kipróbálták az ugrókötelezést a barátságos csapat tagjainak segítségével.

Az Adlersteiner zenekar hagyományos koncertje az éjszakába nyúlóan zárta az ünnepi műsort. Sokan táncoltak az együttes báli műsorára, a hamisítatlan sváb nemzetiségi dalokra. Az esőre álló időjárás ellenére sikeres és népszerű volt az Államalapítás és Szent István tiszteletére rendezett egész napos programsorozat. 

A miséről és kenyérszentelésről készült fotókat itt, az események képeit itt láthatják.

Barcsik Géza
Fotó: Barcsik Géza


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu