Pilisszentiván.hu
2024.07.13. Jenő napja van

Szarvasbőgés-túrák a Pilisi Parkerdőben és éjszakai szakvezetések a Budakeszi Vadasparkban

Szarvasbőgés-túrák a Pilisi Parkerdőben és éjszakai szakvezetések a Budakeszi Vadasparkban

 

Különleges élményre hívják az érdeklődőket a Pilisi Parkerdő munkatársai! 
 

A parkerdőben a kirándulók, a természet iránt érdeklődők szakképzett kísérők segítségével részesülhetnek abban a nem mindennapi élményben, amelyet a szarvasbőgés, ritkább esetben a szarvasviadal jelent. A Budakeszi Vadaspark éjszakai szakvezetésein a gímszarvas bőgése mellett a záróra után aktív állatok életébe nyerhetnek bepillantást a látogatók. A két szervezet az állatok nyugalma érdekében arra bátorítja az erdőjárókat, hogy lehetőleg ne
egyéni kirándulásokon, hanem ezeken a szervezett túrákon ismerkedjenek a gímszarvasok nászával és az éjszakai erdő életével.

Mi a szarvasbőgés?
Szarvasbőgésnek a gímszarvas párzási időszakát nevezzük, amely jellemzően augusztus végétől-szeptember elejétől pár héten keresztül zajlik. A bikák változatos hangú, erejű és más-más jelentésű bőgéssel kommunikálnak egymással valamint a szarvastehenekkel, mely a szakavatott fül számára árulkodik a hang tulajdonosának fizikai állapotáról, harci kedvéről és
koráról.A párzási időszak fontos eleme a bikák közötti versengés a kizárólagos szaporodási jogért. E versengés első fázisa a bőgés – a bikák ennek alapján szereznek információt egymás méreteiről, testi erejéről. Hang alapján találják meg a nekik megfelelő ellenfelet, ekkor kezdődik a versengés második fázisa, a „sétálás”. Ha ez alapján sem dől el az erősorrend, akkor zajlik le – meglehetősen ritkán – a jól ismert „viadal”.

Szarvasbőgés-etikett
A vezetett túrákon a kísérő szakemberek nemcsak a gímszarvasok, hanem az éjszaka aktív többi állat életével is megismertetik az érdeklődőket. A túrákon jó eséllyel lehet hallani szarvasbőgést, ezért a Pilisi Parkerdő az állatok nyugalma, és nem utolsó sorban az erdőjárók biztonsága érdekében arra kér mindenkit, hogy a szervezett túrák keretében, és ne egyéni éjszakai kirándulásokon ismerkedjenek meg a gímszarvasok nászával.
A résztvevőknek célszerű az erdei, terepi viszonyoknak és az évszaknak, valamint a kora esti, esetleg már hűvös napszaknak megfelelő meleg, vízhatlan ruházatot és túrabakancsot viselniük. Jól jöhet a zseblámpa, a távcső és hátizsák is, benne innivalóval és esőkabáttal.
Fényképezni lehet, de csak vaku nélkül!

Éjszakai szakvezetések a Budakeszi Vadasparkban
Az őszi programokból a Budakeszi Vadaspark is kiveszi a részét: az általuk szervezett éjszakai szakvezetéseken is esély van arra, hogy a látogatók fültanúi legyenek a gímszarvas bikák bőgésének.
A vadasparki állatok némelyike éjszakai életmódot folytat, így amikor a nap lenyugszik, ők akkor kezdik – vagy épp folytatják – a szokásos napi rutint: esznek, játszanak, vadásznak, vagy éppen aktív társadalmi életet élnek. Ebbe nyerhetnek bepillantást a program során a látogatók, akik szakvezető segítségével ismerik meg a Vadaspark záróra utáni életét. Ezeken a túrákon 6-7 éves kortól bárki részt vehet, aki nem fél a sötétben, és szereti a kalandokat.

A Pilisi Parkerdő szarvasbőgés-túráinak időpontjai és árai 
Budapesti Erdészet
A túrák időpontja: szeptember 17-től október 2-ig minden nap
Találkozó: 16:45-17:00, a Budakeszi Vadaspark parkolójában
Túra ideje: 17:00-19:30
Túra hossza: 2-3 km.
Részvételi díj, amely csak online fizethető:
felnőtt: 3500 Ft,
14 év alatti gyerek: 2500 Ft.
Jelentkezési felület: https://erdeifutas.hu 
Alkalmanként maximum 25 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.

Szentendrei Erdészet
A túrák időpontja: szeptember 1. és 8.
Találkozó: 17:45-18:00, Pilisszentlászlón, a Kisrigó étterem előtti parkolóban
Túra ideje: 2,5 óra
Túra hossza: 2-3 km.
Részvételi díj, amely csak online fizethető:
felnőtt: 3500 Ft,
14 év alatti gyerek: 2500 Ft.
Jelentkezési felület: https://erdeifutas.hu Alkalmanként maximum 20 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.

Visegrádi Erdészet
A túrák időpontja: szeptember 13., 15., 20., 22.
Találkozó: 17:30-kor, szeptember 13.: Pilismarót, Miklós Deák utca vége; szeptember 15.:
Dömös, Vadfaló étterem; szeptember 20.: Visegrád, Bobpálya parkoló; szeptember 22.:
Dobogókő, kis parkoló
Túra ideje: 17:30-20:00
Túra hossza: 4-5 km.
Részvételi díj, amely a helyszínen, készpénzben fizetendő:
felnőtt: 3500 Ft,
14 év alatti gyerek és nyugdíjas: 2500 Ft.
Jelentkezés: e-mailen keresztül a kiss.balazs@pprt.hu címre, vagy a +36 20 984 6063-astelefonszámon, telefonszámot is megadva, legkésőbb a túra indulása előtti napon 16 óráig.
Alkalmanként maximum 30 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.

Valkói Erdészet
A túrák időpontja: szeptember 11., 24., 25., 29., 30.
Találkozó: Erzsébet-pihenő bejáró (GPS: 47.576896, 19.429145, a sorompó előtt)
Szeptember 11.: 16:30 órakor, szeptember 24., 25., 29., 30.: 16:00 órakor.
Túra időtartama: kb. 2 óra
Túra hossza: 3-5 km
Részvételi díj, amely előre utalással fizetendő:
felnőtt: 6000 Ft,
14 év alatti gyerek: 3000 Ft.
Jelentkezés: e-mailen keresztül a kelecsenyi.szilard@pprt.hu címre, telefonszámot ismegadva, legkésőbb a túra indulása előtti napon 16 óráig, hétvégi nap esetén pedig pénteken 14 óráig. Alkalmanként maximum 30 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.

Gödöllői Erdészet
A túrák időpontja: szeptember 9., 17., 27.
Találkozó: 17:30-kor a galgamácsai vadászháznál
Túra időtartama: 18:00-20:30
Túra hossza: 3-4 km.
Részvételi díj, amely a helyszínen, készpénzben/erdészetnél munkaidőben fizetendő:
felnőtt: 6000 Ft,
14 év alatti gyerek: 3000 Ft.
Jelentkezés: e-mailen keresztül a batky.daniel@pprt.hu címre, telefonszámot is megadva, legkésőbb a túra indulásának napján délelőtt 10 óráig, hétvégi nap esetén pedig pénteken 10 óráig. Alkalmanként maximum 30 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.

A Budakeszi Vadaspark éjszakai szakvezetései

Nagyvadak Éjszakája
A túrák időpontja:
szeptember 16.
szeptember 30.
18:00-tól kb. 20:30-ig
A program kb. 2-2,5 órás, maximum 50 fős csoport indul.
Ezen a hagyományos szakvezetésen lesz Állatijó bemutató az éjszaka madarairól, a baglyokról, majd szakvezetés a Bagoly soron és a Nagyvadas körletben, ahol amacskabaglyok, hóbaglyok, fülesbaglyok, kuvik, sünök, őz, muflon, vaddisznó, dámszarvas, medve, farkasok és gímszarvas záróra utáni életével ismerkednek majd a látogatók.


Varázslatos Állatvilág
A túrák időpontja:
szeptember 23.
október 7.
18:00-tól kb. 20:30-ig
A program kb. 2-2,5 órás, maximum 50 fős csoport indul.
Ezen az idén debütáló szakvezetésen az Állatijó bemutató után olyan Vadasparkban élő állatokat mutat majd be a szakvezető, akik valamilyen szempontból varázslatosak:  boszorkányok és varázslók állataival ismerkednek a túrázók, és olyan állatokkal, akikhez régi, illetve most is élő hiedelmek kapcsolódnak. A különleges séta során a vadmacska, sakál, holló, róka, patkányok, nyestkutya, baglyok, galambok, gímszarvas, farkasok és a medve éjszakai életébe pillantanak bele a résztvevők.
A szakvezetések jegyárai:
Felnőtt és gyermekek részére egységesen: 2500 Ft.
Jegyeket venni kizárólag online lehetséges: https://ticketbase.eu/partner/budakeszi-vadaspark-28

Fontos, hogy a szakvezetésekre zárt cipővel és hűvösebb esti időben ennek megfelelő öltözettel készüljenek a résztvevők, illetve ajánlott hozni fej- és/vagy zseblámpát. A túrák – a sok séta, valamint a késői befejezés miatt – 7 éves kortól ajánlottak. Fényképezőképet csak vaku nélkül lehet használni.

Szentiváni Újság

Fotó, forrás: Pilisi Parkerdő
 


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu