Pilisszentiván.hu
2024.04.20. Tivadar napja van

Pilisszentivánért emlékéremmel tüntették ki dr. Nádor Emesét

Pilisszentivánért emlékéremmel tüntették ki dr. Nádor Emesét

 

Nemzeti ünnepünkön, október 23-án Pilisszentiván Község Önkormányzata átadta a Pilisszentivánért Emlékérmeket. A díjazottak között van dr. Nádor Emese háziorvos, akit az átadás alkalmával Őri-Fresz Erika, a polgármesteri hivatal főmunkatársa méltatott. Az alábbiakban a laudációt olvashatják.

Nádor Emese doktornő 1953-ban született Debrecenben, iskoláit és az egyetemet is Debrecenben végezte. 1977-ben tett esküt az orvosi hivatásra. Még az egyetemi évek alatt házasodtak össze férjével, Veres Lászlóval, aki az egyetem befejezése után Szabolcsban lett családorvos. Sajnos szeretett férje 1984-ben elhunyt, így a doktornő egyedül maradt gyerekeivel, s bár a szülei sokat segítettek, mégis hiányzott számukra a teljes család. 1986-ban újból férjhez ment dr. Pataki Szilárdhoz, és Budapestre költöztek, éppen akkor, amikor Pilisszentivánra körzeti orvost kerestek. Ahogy meséli, még mindig élénken él benne, ahogy Pénzes Gábor és felesége, Éva otthonukban úgy fogadta, mint egy kedves ismerőst, közvetlenül, őszintén, nyitott szívvel. Eleinte Budapestről járt ki dolgozni, a nyugodt hátteret munkájához a férje biztosította, aki elhivatottsággal vállalta a fiúk felnevelését a saját lánya mellett. Erika tanár, Ákos háziorvos, Botond közgazdász lett.  

Elmondása szerint a családorvosi munka legszebb része, hogy a születéstől a végső órákig kísérhetik a családok tagjait. Nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy sok család elfogadta, bepillantani engedte történeteikbe, titkaikba avatta, bíztak benne, hogy tudásával a javukat kívánja szolgálni. 35 évig dolgozott Pilisszentivánon háziorvosként. 1900 páciens volt a gondjaira bízva. Orvosi hivatásában az volt a küldetése, hogy azt az egészségi állapotot, amivel a világra jöttünk, minél tovább megőrizzük, képességeinket fejlesszük, testi-lelki jólétben élhessünk boldogan minél tovább. Júliusban átadta a háziorvosi szolgálatát az utódjának. A foglalkozás-egészségügyi tevékenységét azonban még folytatja, hétfőnként rendel, üzemeket látogat.  
Szeretettel és hálával gondol minden munkatársára, akikkel együttműködött az évek során, akik nélkül nem lett volna teljes munkája sikere. Leghosszabb ideig Bencsik Melindával, Molnár Ildikóval, Aknai Máriával és Marlok Babival dolgozott együtt.

Kedves doktornő! Végezetül felolvasnám egyik páciensének a sorait, akivel szinte az első Pilisszentivánon töltött napjától fogva nagyon jó kapcsolatban voltak, és vannak ma is.
„Dr. Nádor Emese, aki számomra a csupa nagybetűs DOKTORNŐ. Aki mindig mosolygós, akinek mindig van egy-két jó szava mindenkihez, aki mindig csinos, akinek mindig finom illata van, akire mindig lehet számítani, aki, ha nem tudja felvenni telefonját, akkor amint lehet visszahív, akit így ismertem meg 1986-ban és aki semmit nem változott az elmúlt 35 év alatt, szóval csupa kedvesség, csupa bűbáj. Családunk több generációját kezelte körzetiorvosként majd háziorvosként. Nagyszüleimnek, szüleimnek, gyermekemnek és unokámnak is háziorvosa volt, a szó szoros értelmében a családorvosunk. Ha szükség volt rá, megvigasztalt, ha szükség volt rá, megdorgált, jót és rosszat, mindent meg lehetett vele osztani, életünkben fontos szerepet töltött be, és tölt be még ma is. Közvetlenségét jellemzi, hogy többször ajánlotta fel a tegeződés lehetőségét, de valahogy nekem sosem jött a nyelvemre, hogy tegezzem. Azt gondolom, ebben mindig a mérhetetlen tisztelet akadályozott meg, amit iránta érzek.
Szerintem a falu is hálás, hogy a doktornő oly sok éven keresztül végezte türelemmel, fáradhatatlanul szolgálatát, óvta testi–lelki egészségünket. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok családnak szinte a bizalmasa lett, ellátta őket egészségügyi, életmódbeli tanácsokkal, időről-időre meghallgatta az idősebb korosztály történeteit, néha talán sokadszorra is. Biztos vagyok benne, hogy a bizalom, amely beteg és orvos között meg kell, hogy legyen, azt neki sikerült elnyernie minden, a praxisához tartozó család esetében. Sikerült kialakítania számtalan olyan családi-érzelmi köteléket, ami talán ahogy számunkra, úgy számára is kedves emlék marad, és ez a kötelék, a bizalom az, ami minden elismerésnél többet ér, és amire szerintem a doktornő is nagyon büszke! 
Kedves doktornő! Tudnia kell, hogy nagyon sok családnak fog hiányozni, hiszen megnyugtató volt tudni, hogy a mindennapokban bármikor számíthatunk a segítségére, de tudomásul kell vennünk, hogy az élet változik. Több éve készült nyugdíjba vonulni, teljességgel a családjának élni. Az idei év végre meghozta a visszavonulás lehetőségét, hiszen sikerült megtalálni utódját, biztos kezekbe átadni praxisát. Köszönjük az elmúlt 35 évet! Mindannyiunk nevében kívánok a Doktornőnek, boldog, hosszú nyugdíjas éveket szeretet családja körében.”

 

Mindezekért Pilisszentiván Község Önkormányzata a 68/2021. számú  határozat elfogadásával úgy döntött, hogy dr. Nádor Emesének a Pilisszentivánért Emlékérmet adományozza.

Szentiváni Újság


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu