Pilisszentiván.hu
2024.03.29. Auguszta napja van

Pilisszentivánért emlékéremmel tüntették ki dr. Gábeli Mártát

Pilisszentivánért emlékéremmel tüntették ki dr. Gábeli Mártát

 

Nemzeti ünnepünkön, október 23-án Pilisszentiván Község Önkormányzata átadta a Pilisszentivánért Emlékérmeket. A díjazottak között találjuk dr. Gábeli Márta háziorvost, akit az átadás alkalmával B. Szabó Károly önkormányzati képviselő méltatott. Az alábbiakban a laudációt olvashatják.
 

Dr. Gábeli Márta Budapesten született, szüleivel Dunakeszin élt 1993-ig, amikor házasságot kötött dr. Gábeli Tamással, aki jelenleg a Szent Margit Kórház Kardiológiai Osztályának főorvosa. Házasságkötésük után Pilisvörösvárra költöztek. Három lányuk közül Flóra ügyvédjelölt egy budai ügyvédi irodában, Janka fogorvos a Breier Fogászati Klinikán, Gréta orvosnak készül, jelenleg érettségi előtt áll az Óbudai Árpád Gimnáziumban.
Gábeli doktornő saját elmondása szerint mindig is orvos akart lenni, soha nem vonzotta más pálya. 1994-ben végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. 1999-ben az ELTE Jogi Továbbképző Intézetében jogi szakokleveles orvos diplomát szerzett. Néhány év gyógyszeripari munka után kezdte meg a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékén a rezidensképzést. 2007 decembere óta dolgozik Pilisszentivánon háziorvosként, oktatóorvosként részt vesz a magyarországi orvosegyetemek orvos- és szakorvosképzésében. Betegei már megszokták, hogy rendszeresen találkozhatnak a rendelőben medikusokkal és rezidensekkel is.
Már rezidens korában úgy tervezte, hogy Szentivánon dolgozna majd. Férje édesapja, Gábeli Endre szentiváni születésű, rokonai szép számmal élnek még ma is a faluban. Gyakran jöttek látogatóba Szentivánra. Ekkor tetszett meg neki a település rendezettsége, az itt élő emberek kedvessége, összetartása. Amikor megkapta a szakorvosi bizonyítványt, Nagy Ágnes doktornő éppen nyugdíjba készült, így átvette a praxisát és családorvos lett. A szó igazi értelmében vett családorvos, hiszen sok, akár négygenerációs család tartozik hozzá. 

 

 

Márta doktornő kiváló képességű, empatikus személyiség. Kedves, türelmes,  érdeklődő, egyszóval pótolhatatlan. Évekre visszamenően emlékszik a betegeivel történt eseményekre, már rendelő ajtajában keresztnevükön szólítja őket. Jó a kapcsolata a település vezetőivel, a közintézményekkel, közvetlen munkatársaival, a falu egészségügyi szolgálatában résztvevő valamennyi dolgozóval, orvosokkal, szakápolókkal. 
Hálás a szentiváni embereknek, mert nagy szeretettel  bizalmukba fogadták. Pilisszentiván pedig hálás neki, hogy munkába állása, azaz 2007 decembere óta magas szakmai színvonalon, mindenki felé odaadóan, állandóan elérhetően, végzi munkáját. Természetessé vált a jelenléte, természetes, hogy mindig, mindenkivel kedves, türelmes, segítőkész akkor is, amikor egy nap századszor hallja, hogy „a doktornőt nem lehet elérni”. Ezt a természetes jelenlétet bizonyítja az alábbi kedves történet is, melyet a férje osztott meg velünk: 
„Márta nem Szentivánon nőtt fel, felnőttként járt először a faluban. Az időseket, a családokat, a családi kapcsolatokat ma már úgy ismeri, mintha valóban helybéli lenne. Természetesen az idősek is úgy érzik, ha ennyire köztük él, ennyire ismeri őket, akkor nagyon régi emlékek is összekötik őket. Van olyan betege, aki határozottan állítja, hogy kisgyermekkora óta ismeri, vannak közös élményeik, látta felcseperedni, noha ez a fent említettek alapján nem lehetséges.” 

A doktornő mindent megtesz a szentivániak gyógyulásáért, és reméli, hogy eljön az az idő, amikor mindenki felelősséget érez a saját egészségéért, nem mástól várja a megoldást, hanem aktívan szerepet vállal a saját testi-lelki jólétének érdekében.

 

 


A betegei kedves, szeretetteljes szavakkal mesélnek róla, álljon itt néhány anonim idézet: 
„Márti nagyon okos, intelligens, lényeglátó, nagyon jó emberismerő. Rendkívül jó a memóriája, mindig mindenre emlékszik. Nincs az a stresszhelyzet, amiből ne tudná kihozni az embert  kedves, türelmes, megnyugtató hangjával, szavaival. Fél gyógyulás, ha csak beszélhet vele az ember. Nagyon tisztelem Őt, hogy a mai napig pontosan (lényegesen korábban) érkezik a rendelőbe. Tiszteli, kedveli a betegeit. Szeretem a precizitását, szeretem, hogy határozott. Sosem éreztem még bizonytalannak.„


„A professzionalizmusa és az embersége miatt tisztelem a doktornőt. Az amúgy is nagy leterheltségű praxis Covid-19 járvánnyal kapcsolatos többlet feladatainak ellátása mellet is emberséges, a mai világban szokatlan betegközpontú megközelítéssel végzi munkáját. A szabadidejét, hétvégéjét is feláldozva szervezte az oltások végrehajtását. A normál rendelés mellett, a rendelőben szervezett oltást, akit egészségi állapota miatt kellett, azt kórházba irányította, a nehezen mozgó, otthonukat elhagyni képtelen pácienseit a lakásukon meglátogatva oltotta.”


„A település biztos, tapasztalt, lelkiismeretes és odaadó orvosi hátteret köszönhet dr. Gábeli Mártának, aki legnagyobb körültekintéssel gondoskodik a község polgárairól, legyen szó újszülöttről, kisgyermekről, kismamáról, fiatalról, vagy idősről, ugyanazzal a hozzáértő szeretettel gondoskodik, ad tanácsot, nyújt támaszt, vigasztal, gyógyít, vagy ment életet. Sokszor megtapasztalhattam a doktornő emberi nagyságát, szakmai elhivatottságát, kiemelkedő hozzáértését. Ami talán a legtöbbet mond el róla orvosként, hogy mellette érzem a legnagyobb biztonságban a családomat.”

Mindezekért Pilisszentiván Község Önkormányzata úgy döntött, hogy dr. Gábeli Mártának a Pilisszentivánért Emlékérmet adományozza.

 

 

 

Szentiváni Újság


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu