Pilisszentiván.hu
2024.03.28. Gedeon, Johanna napja van

Madarak égen, földön

Madarak égen, földön

 

A hagyományokhoz híven a Pilisi Len Látogatóközpont 2021-ben is csatlakozott az Európai Madármegfigyelő Napokhoz október első hétvégéjén. 

A nemzetközi napot már 28. alkalommal rendezték meg, az eseményen Európában és Közép-Ázsiában 1 865 helyszínen mintegy 7,3 millió madarat figyelt meg a 28 104 résztvevő.
A régi nagy madarász hagyományokkal rendelkező Magyarország idén két dobogós helyezést is elért a versenyben. A résztvevők számában felléphettünk a dobogó legfelső fokára 5415 fővel, míg a rendezvényhelyszínek számában a második helyen végeztünk. A megfigyelt madarak számában 365 691 madárral hazánk az ötödik lett.
Pilisszentivánon ezen a napon a Jági-tónál található madáretetőnél tartottunk madárgyűrűzést, illetve utána egy madármegfigyelő túrát vezettünk a Borbás-gerincre. A gyűrűzés során 125 érdeklődőnek több mint 30 madarat tudtunk mutatni, melyek között voltak érdekes madárfajok is, például hegyi fakusz, fenyvescinege, csilpcsalpfüzike, és hazánk legkisebb madárfaja, a sárgafejű királyka. Ritkán kerül a hálóba feketerigó, de most ennek is megfogtuk egy példányát. Szokás szerint a legtöbb gyűrűzött madár a széncinegék, kékcinegék, barátcinegék és a csuszkák csapatából került ki. Három visszafogásunk is volt, amelyek közül egy csuszkát pont egy évvel ezelőtt ugyanígy a madármegfigyelő napon gyűrűztünk meg.

    


Aki lemaradt az eseményről, de érdeklik a madarak, és szeretné őket kézközelből megfigyelni, az se szomorkodjon. Idén még három hétvégi napon, november 6-án és 20-án, valamint december 4-én is szervezünk madárgyűrűzést a Jági-tónál. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
További információ a www.dunaipoly.hu honlapon olvasható, vagy a pilisilen@dinpi.hu e-mail címen kérhető.

 

Karlné Menráth Réka
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Pilisi Len Látogatóközpont

Fotó: Karlné Menráth Réka


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu