Pilisszentiván.hu
2024.04.19. Emma napja van

Ízelítő a községi könyvtár augusztusi újdonságaiból

Ízelítő a községi könyvtár augusztusi újdonságaiból

Ízelítő a községi könyvtár új könyveiből – Augusztus (ősi magyar nevén Újkenyér hava)

 

 

 

 

 

 

Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt

Élt egyszer egy kislány, aki előtt egy könyvet lapozgatva megnyílt egy szavakból épülő varázslatos világ. Szabó Magda azonnal tudta, hogy ebben a világban van az igazi helye. 
A kislány mielőbb olvasni és írni akart, hogy a valóság az ő képzeletbeli világához és az álmaihoz igazodjon. A valóság azonban, amelyben felnőtt, majd gyerekeket tanított, regényeket, verseket és színdarabokat írt, nehezen igazodott, és sok-sok évnek kellett eltelnie addig, míg végre azt és úgy és annak és arról írhatott Szabó Magda, amit, ahogyan, akinek és amiről akart.

 

Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni

Hugonnai Vilma a lenyűgöző kitartás szimbóluma. Olyan korban született, amikor a nők még nem járhattak egyetemre. Más volt, mint a többi lány: mindenképpen tanulni szeretett volna, hogy orvos lehessen. Zürichben megszerezte az orvosi diplomát, ezt azonban Magyarországon nem használhatta. Csak ötvenéves korára sikerült elérnie, hogy a magyar egyetem orvosi karán is levizsgázhasson.

 

Deborah Heiligman: A fiú, aki imádta a matekot - Erdős Pál hihetetlen élete

1000 + 1 oka lehet annak, ha valaki imádja a matekot. Van, aki az anyatejjel szívja magába a számok szeretetét, mint Erdős Pál is. Már kisgyerekként elvarázsolták a számok, felnőttkorára pedig ő bűvölt el mindenkit újszerű és játékos matematikai gondolkodásával. Végtelenül fontosnak tartotta, hogy a matematikusok közösen gondolkodjanak régi és új kérdéseken, feladatokon. A budapesti varázsló ahogy nevezték remek társasjátéknak tekintette a matekot, s ezzel mindenkinek a szívébe lopta magát. Ebben a kis kötetben kedves rajzokon keresztül elevenedik meg hihetetlen élettörténete. Ismerkedjetek meg vele Ti is!

 

Turcsány Péter: Wass Albert, a boldog-szomorú ember

Szólni Wass Albertről: maga is boldog szomorúság. Anya nélküli gyermekkora, a nagyszülői ház hagyományos magyar értékrendje, a léha békeidők és háborús haláltáncok Kolozsvára, Mezősége… Román megszállás Trianon ránk kényszerített diktátuma, a mezőségi tavak álomvilága, a havasok kegyetlen valósága és titkai, főiskola és egyetem külvilági tapasztalatai. Elhaló szerelmek és – a sajnálatosan szokásszámba menő – érdekházasság. Írói siker és háborús helytállás a fronton. Visszavonulás. Erdély exodusa… Mi lesz a jövője a vesztes népeknek Európában? A magyar emigráció erkölcsi hivatástudatával még messzebbre kerül a szeretett Erdélytől: számkivetve a „szabad népek” Amerikájába. A hontalanság álma a szabadság államáról… Az élet és a létezés nagy írója mindezekkel együtt Isten iránti maradandó hittel vallja tervezett életrajzi munkájának örökhagyó jeleként: „Fuit” (Voltam). Élt, volt, alkotott.

 

Peter Wohlleben: Az állatok érzelmi élete – Szeretet, gyász, együttérzés – egy rejtett világ csodái

A fák titkos élete című könyv szerzője ezúttal az állatok életének eddig ismeretlen területére kalauzol minket. Gondoskodó, önmagát a kicsinyeiért feláldozni is képes mókus, hűséges holló, a háztetőn élvezettel „csúszdázó" varjú, szomorkodó szarvastehén - lehetnek az állatoknak is érzelmeik? Nem kizárólag az ember sajátja-e az efféle gazdagon árnyalt érzelmi élet? Peter Wohlleben, a neves német erdész a legfrissebb tudományos felismeréseket és az állatokkal kapcsolatos gazdag, személyes tapasztalatait és megfigyeléseit ötvözve bepillantást enged egy még alig feltárt világba: az erdőben és a házunk táján élő állatok bonyolult viselkedésmódjába, lelki-érzelmi életükbe.

 

Antonio Iturbe: Az auschwitzi könyvtáros

Dita 14 éves, amikor a prágai Terezín gettóból családjával együtt Auschwitzba hurcolják. Amikor a gyerekbarakk zsidó parancsnoka, Fredy Hirsch megkérdezi, vállalná-e az őrök háta mögött becsempészett nyolc könyv őrzését, a lány igent mond. Így lesz Dita a világ legkisebb könyvtárának könyvtárosa Auschwitzban. 
A könyvek azonban veszélyes holmik. És sehol máshol nem annyira veszélyesek, mint Auschwitzban, és azon belül is éppen a 31. számú barakkban, a gyerekbarakkban, ahol a legkisebb szabályszegésért is kivégzés járhat...

Frankhauser Ferencné, könyvtáros
 


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu