Pilisszentiván.hu
2024.06.19. Gyárfás napja van

Író-olvasó találkozók Szentivánon

Író-olvasó találkozók Szentivánon


A minden év október első hetében megrendezett Országos Könyvtári Napokra a Községi Könyvtár három rendezvénnyel készült.

 

Október 5-én a sokak által a Nők Lapjából ismert Schäffer Erzsébet volt a vendégünk, akinek könyvei igen keresettek könyvtárunkban. Évente 50-60 előadást tart, s azt vallja, már „régóta nem hiúsági kérdés hogy hová, és hányan hívják, hanem olyan szolgálatszerű, ami neki is jó!” Előadásának témája az öregedés és az azzal járó szabadság volt. Ez az a téma, ami mindenkit érint, ami senki számára nem könnyű, de előadónk a tőle megszokott természetességgel, szellemességgel és humorral mesélt az általa megélt külső és belső, látható, és láthatatlan változásokról, vidám vagy néha kínos dolgokról. Ezen a kellemes őszi estén tanulságos történeteket hallhattunk az idősödő testben lévő ifjú szívről, édesanyjáról, önmagáról, unokáiról, baleseteiről, okoska-botocskájáról, fontos és nem fontos dolgokról, a türelemről, megfelelni akarásról és az elengedésről. Schäffer Erzsébetet magával ragadó személyiségének köszönhetően hallgatni, olvasni is, nagyon jó! A hallgatóság néha meghatódva, néha nevetve követte történeteit. A két óra szinte pillanatok alatt, észrevétlenül elrepült. A vidám, kellemes este beszélgetéssel, és dedikálással fejeződött be.

 

Október 6-án Káli-Rozmis Barbara volt a vendégünk. Barbarát elkísérte a Habsburg-ház magyarországi ágának képviseletében gróf Seremetyeff-Papp János és felesége. Káli-Rozmis Barbara már több mint 15 éve Erzsébet királyné kutató, munkásságával a Habsburg család is megismerkedett, és megnyitották számára a mások elől zárolt családi archívumukat, rendelkezésére bocsátották a régi leveleket, fénykép- és dokumentumtárukat. Barbara hatalmas lelkesedéssel ismertette az általa feltárt, megismert tényeket. Most megjelent könyve – Erzsébet királyné és a magyarok – Barátság vagy szerelem? –regényes, de semmiképpen nem fikciós: „az általam rögzített párbeszédek valóban úgy hangzottak el, ahogyan lejegyzésre kerültek, hiszen a királyné környezete megmentette azokat.” mondta. Megtudtuk, hogy a királyné tökéletesen beszélte a magyar nyelvet, szívesen beszélt gyermekeivel is magyarul. Választ kaptunk a címben feltett kérdésre is, kiderült, hogy Erzsébet szerette a férjét, Ferenc Józsefet, de szerette Andrássy Gyula grófot is – igazi mély barátsággal, ahogy egyszer fogalmazott melyet „nem mérgezett meg a szerelem”. Még senki nem írta meg Erzsébet királyné történetét ennyire regényesen, arra koncentrálva, ami Erzsébet számára a legfontosabb volt, hogy  ő a magyarok királynéja. Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, Erzsébet királyné ükunokája, Káli-Rozmis Barbarát munkásságának elismeréseként megtisztelte azzal, hogy ajánlót írt könyvébe. Sok új ismerettel és a könyv iránti kíváncsisággal térhettünk haza ezen a felemelő, szép estén.

Káli-Rozmis Barbara (középen) a grófi párral

 

Október 7-én egy egészen más műfaj költözött a könyvtárba, hiszen a bemutatott könyvben nem kisebb a főhősnek és barátainak a feladata, mint az univerzum megmentése!
A Pilisszentivánon élő Futó Viktória, írói nevén Wong Hu Li, mutatta be és dedikálta az érdeklődőknek Emborgia és az idegenek című első megjelent könyvét. Viktória eddig változatos életutat járt be, írói munkásságáról sokat írni még nem lehet, ám mostantól elképzelhető, hogy elkötelezett íróként tarthatjuk számon, hiszen azt vallja, ”fantáziája határtalan”.
Sok sikert és izgalmas, jó történeteket kívánunk Viktóriának és olvasóinak!

Futó Viktória dedikál

 

Frankhauser Péterné
könyvtáros

Fotó: Frankhauser Péterné


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu