Pilisszentiván.hu
2024.05.23. Dezső napja van

Hogyan komposztáljunk jól?

Hogyan komposztáljunk jól?

 

Sok-sok érdekes és hasznos információt megtudhattak a komposztálásról azok, akik november 6-án szombaton ellátogattak a Generációk Házába. A közösségi komposztáló építése a "Tiszta falu, boldog falu" program keretében valósult meg.

 

 

 

 

A közösségi komposztáló építése a reggeli órákban kezdődött, Kluzsán Róbert és Csapó Attila mutatták meg, hogy hogyan lehet zöldhulladékból otthon is könnyen elkészíthető komposztálót építeni. Amellett, hogy gyakorlatban láthattuk a komposztáló elkészülését, két rövid előadásban hasznos tippeket is kaptunk Csapó Attila kertésztől. Beszélt arról, hogy miből és hogyan építsük a komposztálónkat, megtudhattuk, hogy milyen kémiai folyamatok zajlanak a folyamat során, és természetesen az sem maradt ki, hogy mit és hogyan komposztáljunk. A nap folyamán még egy előadást hallhattunk Tóth Andrea "zero waste" tanácsadótól, aki arról beszélt, hogy hogyan tehetjük saját háztartásunkat hulladékmentessé. Az érdeklődőket a sok hasznos információ mellett szerény vendéglátás, tea és sütemény várta, a gyerekek pedig a kis kézműves asztalnál madáretetőt készíthettek.

  

A rendezvény egy pályázat keretében valósult meg, az önkormányzat a "Tiszta falu, boldog falu" program harmadik állomásaként pályázott rá. A program ötlete 2018 tavaszán született azzal a céllal, hogy Szentiván még szebb, rendezettebb legyen. Mélykúti Andrea, a nagycsaládos egyesület akkori elnöke ötlete alapján született meg a "Tiszta falu, boldog falu" szlogen és ő tervezte a logót, mely a falu több pontján is látható. Első állomás egy falutakarítás volt, majd következett a település több helyszínén található csikktartó edények elhelyezése. A mostani rendezvény pedig a harmadik állomás, egy, a  Nemzeti Kulturális Alap által kiírt pályázatból valósult meg, célja a környezettudatosságra nevelés. A pályázatot Balasi Anikó, kulturális referens, az önkormányzat munkatársa írta meg, és gondozta a teljes megvalósulásig.

A Generációk Háza udvarán található komposztálót bárki megnézheti, a kihelyezett táblán pedig hasznos tudnivalókat olvashat. Ez a közösségi komposztáló tehát egy mintapéldány, melyet a községgazdálkodás munkatársai gondoznak majd, és mely segítséget nyújt, kedvet csinál az otthoni komposztáláshoz. Arról, hogy hogyan kell helyesen komposztálni, az önkormányzat szórólapokat juttat majd el minden háztartásba, és a hasznos információkat találnak majd Csapó Attila kertész helyszínen elhangzott előadásában is, melyet hamarosan műsorra tűz a PilisTV.

      

        

       

      

  

 

Szentiváni Újság
Fotó: Balasi Anikó és Palkovics Mária

 


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu