Pilisszentiván.hu
2024.04.19. Emma napja van

Hagyományok főszerepben

Hagyományok főszerepben

Idén először rendezett a Pilisszentiváni Német Nemzetiségi Óvoda Nemzetiségi Családi Napot a Nemzetiségi Hagyományok Hete keretében.

A Tájház udvarán gyűltek össze az óvodások és családjaik október 8-án szombaton délelőtt. Az idő kegyes volt hozzájuk, verőfényes napsütés és kellemes meleg volt egész nap, így nem volt akadálya a szabadban főzésnek és játszásnak.

A délelőtt a Pilisszentiváni Német Nemzetiségi Tánccsoport fellépésével kezdődött, őket követte a Harangvirág csoportos óvodások bemutatója.

Az udvaron népi játékokat lehetett kipróbálni, a labdajátékok és a gólyaláb mellett a legnagyobb sikere a kötélhúzásnak volt. Kicsit távolabb csirkék, néhány nyúl és két kecske várták, hogy megcsodálják őket. A teraszon az óvónők vezetésével kézműveskedni lehetett: pörgettyűt és magvakból álló képet készítettek. A legbátrabbak még a főzésbe is besegíthettek: a bográcsban igazi sváb krumplileves készült tejföl és rántás nélkül, desszertnek pedig morzsás és mákos nudlit készítettek – ez utóbbi sodrásában működhettek közre a gyerekek. A főzésben Brandhuber Mária, Wippelhauser Mária és Rákosfalvi Szilvia segítettek.

A fák árnyékában rögtönzött színpadon Tari Ákos és Szép Márk harmonikás zenéltek, ezzel is emelve az amúgy is jó hangulatot. Aki mozgalmasabb szórakozásra vágyott, az felszállhatott a ház előtt várakozó járművekre: Rádler György traktorára vagy Szersing József lovaskocsijára, és mehetett egy kört velük. Az érdeklődők a rendezvénynek otthont adó Tájház kiállítótermét is megcsodálhatták, ahol Dr. Mirk Mária, Gátas Ernő és felesége, Gátasné John Mária várta a látogatókat, míg a bányász emlékházban Csovics Balázs és felesége Csovics Gizus, valamint Kovácsné Janusch Judit. A finom borokról Joó Tamás pincészete gondoskodott.

A rendezvény a Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásából egy pályázat segítségével valósult meg a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. -n keresztül. 

A Családi Napon készült képeinket ebben a galériában találják.

Szentiváni Újság
Fotó: Herczku Nóra


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu