Pilisszentiván.hu
2024.06.19. Gyárfás napja van

Fenntartható erdőgazdálkodást folytat a Pilisi Parkerdő

Fenntartható erdőgazdálkodást folytat a Pilisi Parkerdő

A Pilisi Parkerdő Zrt. számos lakossági, önkormányzati, civil és egyéb aggódó megkeresést kapott a közelmúltban megjelent, a fakitermelés szabályozására vonatkozó kormányrendelet kapcsán. Ezért a Parkerdő sajtóközleményt adott ki a témában.

A fenntartható erdőgazdálkodás lényege az, hogy az erdő, a természeti értékek megóvása mellett juthassunk hozzá a fához mint megújuló nyersanyaghoz – írják a tájékoztatóban, hozzátéve: ez a gyakorlat a Pilisi Parkerdőnél a kormányrendelettel sem sérül. 

A Pilisi Parkerdő úttörőnek számít a fenntartható, természetközeli erdőgazdálkodás terén: az elmúlt két évtizedben az arra alkalmas területeken háttérbe szorultak a tarvágásos és felújítóvágásos eljárások, valamint a Parkerdő 2020 óta dolgozik Városierdő-fejlesztési Programján, amelynek lényege Budapest és környékének klímavédelme és a lakosság rekreációs igényeinek megfelelő kiszolgálása.

„A Pilisi Parkerdő 65.000 hektáron gazdálkodik a főváros és tágabb térségében, működési területünkön jelenleg 11 millió köbméterre tehető az erdők élőfakészlete, mely minden évben 267 ezer köbméterrel növekszik. Évente átlagosan 180-190 ezer köbméternyi faanyagot hasznosítunk, melynek több mint 50%-a lakossági tűzifa. A Parkerdő is tapasztalta a nyáron megnövekedett lakossági tűzifa igényt, amit a fenntartható erdőgazdálkodásnak köszönhetően ki is fog tudni elégíteni” – mutatott rá Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója. „Mindenkit szeretnék megnyugtatni, hogy a kormányrendelet, amely egyébként nem utasításokat, hanem csak energiavészhelyzetben alkalmazható lehetőségeket tartalmaz, nem változtatja meg a Pilisi Parkerdő erdőgazdálkodási gyakorlatát. Tevékenységünk célja továbbra is a fenntartható, tartamos erdőgazdálkodás. Fontos azonban tudni, hogy Magyarországon a faanyag az egyetlen újratermelhető nyersanyagunk. Évtizedek óta kevesebb fát hasznosítunk, mint amennyit az erdők
teremnek, így jelentős tartalékokat sikerült biztosítani. Az erdőgazdálkodás tervszerű tevékenység, ezért a mennyiségek átcsoportosíthatóak, így tudunk több faanyagot szükség esetére elérhetővé tenni úgy, hogy magát az erdőt, mint Magyarország zöld tőkéjét semmiképpen sem veszélyeztetjük”.

A magyar erdőgazdálkodás száz év alatt 11 százalékról 22 százalékra növelte hazánk erdővel borított területeinek arányát - derül ki a Parkerdő írásából. Ez az eredmény pedig nem valósulhatott volna meg a magyar erdészeknek az erdők és természeti értékek iránti mély elkötelezettsége, felelősségvállalása és szakmai felkészültsége nélkül. Ezekre az értékekre és eredményekre a jelenlegi helyzetben is támaszkodhat a magyar társadalom és minden, az erdők és fák sorsáért aggódó ember - írják. Az erdőgazdálkodás fenntarthatósága hosszú távon közös társadalmi érdekünk, hiszen az erdő szolgáltatásaira nemcsak jövőre, hanem 50-100-200 év múlva is számítunk. És nem csak a faanyagra, hanem a klímavédelmi, vízvédelmi, természetvédelmi és egészségvédelmi szolgáltatásokra is.

Szentiváni Újság

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu