Pilisszentiván.hu
2024.03.29. Auguszta napja van

Fakivágások és fatelepítés a Kuczmag-réten

Fakivágások és fatelepítés a Kuczmag-réten

Pilisszentiván önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a község zöldterületeinek gondozására. Annak érdekében, hogy szép zöld környezetben élhessünk, nemcsak a zöldfelületek arányára, hanem azok minőségére, a fák biológiai állapotára is figyelnünk kell. A községben a faállomány gondozása szakértők bevonásával történik. A közelmúltban készült el Pilisszentiván fakatasztere. Ez egy olyan adatbázis, mely nemcsak a fák darabszámáról, hanem azok állapotáról is információt ad a falu vezetői és a szakemberek számára. A faállomány feltérképezése során kiderült, hogy a Kuczmag-réten számos fa élet- és balesetveszélyes, ezért ezek kivágása indokolttá vált. Az érintett területen a fakivágásokkal párhuzamosan fatelepítés is történik. További információkat a "Részletek" alatt találnak.

Ahhoz, hogy a rétet újra magas fák öleljék körül, hosszú évekre van szükség. Arra kérjük Önöket, hogy türelemmel, a természet iránti alázattal és a jövőnk irányában való közös felelősségvállalással tekintsünk a most kezdődő fakivágások és fatelepítési munkálatok elé. Az alábbiakban olvashatják Németh Kristóf favizsgáló és faápoló szakmérnök írását.

Pilisszentiván Község Önkormányzata, Pilisszentiván, 2021. február 22.

ÉLET- ÉS BALESETVESZÉLYES FÁK TERVEZETT LECSERÉLÉSE A KUCZMAG-RÉTEN

Az ideális települési faállomány nem veszélyezteti sem a lakosságot, sem a vagyonbiztonságot. A fakataszter elkészítése után vált ismertté a fák darabszáma, faji eloszlása és állapota és a fák által okozott kockázat mértéke a szakemberek számára. Ezen adatok birtokában lehet mérlegelni azt, hogy milyen helyszíneken érdemes a kockázatos fákat frissen ültetett fákkal helyettesíteni. Figyelembe kell venni azt is, hogy a munkák költségének mértéke akkor tartható vállalható szinten, ha az egy helyszínen végzett munkák nem apró részletekben, hanem nagyobb ütemekben valósulnak meg. A Kuczmag-réten a fák élőhelye a víz hiányával az utóbbi években drasztikusan megváltozott ezért a nyár és fűzfélékből álló elegy állapota jelentős mértékben leromlott, számos száraz és csúcsszáradt egyed található. A rét egyik oldalán egy olyan fasor húzódik, amelynek minden fáján jelentős számú taplógomba termőtest található. Ez a töréskockázat magas mértékét jelzi előre. A fasorban kettétört törzsek és letört

vázágak is láthatók. Ezért egy új fasor telepítése előtt a kivágásuk szakmailag szükségszerű. A réten megvalósuló telepítések és a biztonságossá váló rendezvényhelyszín átmenetileg türelmet és közreműködő munkát igényel, amíg az új telepítésű fák meg nem erősödnek. Ezt követően, ha a természet is úgy akarja évtizedekig költségmentesen, vagy alacsony költségen fenntartható faállomány alakulhat ki a rét használatban álló része tekintetében.

Németh Kristóf, favizsgáló és faápoló szakmérnök, okl. gazdasági agrármérnök


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu