Pilisszentiván.hu
2024.02.25. Mátyás napja van

Fákat adományozott a községnek a Gentherm

Fákat adományozott a községnek a Gentherm

A Slötyi környékén járva a napokban bizonyára sokan tapasztalták, hogy fagazdálkodási munkálatok folynak. A szakemberek kivágták az előzetesen felmért élet-és balesetveszélyes fákat, és folyamatos az új fák ültetése is.

 

Október 26-án a Gentherm felajánlásával 30 fát ültettek el, 18-at a Slötyi partján, 12-t pedig az iskola udvarán. Győri Tünde, a cég vezetője elmondta, hogy cégük fontosnak tartja a környezetvédelmet, ezért is hozták létre a *Tegyél ma a holnapért!* programot, melynek része többek között a faültetés. A cég jövőre is tervez hasonló akciót, cél, hogy néhány év alatt legalább annyi fát ültessenek el a településen, ahányan a Genthermnél dolgoznak, ez több mint négyszáz fát jelent. A csemeték elültetésében Németh Kristóf favizsgáló és faápló szakmérnök vezetésével szakemberek segítettek, hogy a csemeték szakszerűen, megfelelő helyen találják meg otthonukat. A most elültetett csemeték között van díszcseresznye, ámbrafa, mezei juhar, oszlopos tölgy, platánfa, ginko biloba, gyertyán és szil is.

A Dendrocomplex Kft. 2017-ben kezdett el Pilisszentivánon dolgozni, elkészítették a település belterületi, közterületi fakataszterét, melynek során rengeteg adatot gyűjtöttek a fákról: az elhelyezkedésükről, a méreteikről, az állapotukról. A kataszter elkészítése után következett a tervezési munka, annak érdekében, hogy a faállomány hosszú-hosszú időn át megőrizhető legyen. Ennek során minden fát minősítettek és különböző kockázati kategóriákba soroltak. Vannak egyértelműen beteg, korhadt, kiszáradt fák, de vannak olyanok is, amelyekről csak erre szolgáló műszerek segítségével derül ki, hogy baleset- és akár életveszélyesek. Ilyen volt például a Slötyi partján található két fűzfa, melyek – a kivágás után – szinte szétporladtak, ahogy hozzáértünk. A törzs belsejében óriási darázsfészek volt látható. Ezek a jelek azt igazolják, hogy a két fűz valóban veszélyes volt az arra járókra.

A fák állagmegőrzése tehát folyamatosan zajlik, most már az elkészült tervek végrehajtása zajlik. A cél, hogy egészséges, változatos fajú fák díszítsék Szentiván köztereit, ezzel megfelelő zöldterületet, jó levegőt és árnyasokat biztosítva a településnek.

További fotókat a galériában láthatnak.

Szentiváni Újság


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu