Pilisszentiván.hu
2024.03.29. Auguszta napja van

Borbála-napi megemlékezés

Borbála-napi megemlékezés

Pilisszentivánon több mint fél évszázada nem bányásznak barnaszenet, a falu lakói mégis minden évben megemlékeznek a hajdanán mélyben dolgozó bányászokról. A hagyományos Szent Borbála napi ünnepséget december 3-án, szombaton tartották a bányászemlékmű előtt, ahol ezúttal is sokan összegyűltek. 

Idősek és fiatalok együtt elevenítették fel a mélyben elhunyt áldozatok névsorát. Az eseményen részt vettek a Bányász Szakszervezeti Szövetség tagjai és képviselői, Poppréné Révay Gyöngyi polgármesterasszony, a német nemzetiségi önkormányzat képviselői, a tűzoltó és polgárőr egyesület, a helytörténeti egyesület képviselői és a pilisszentiváni 944. sz. Szent Borbála cserkészcsapat tagjai.

A megjelenteket dr. Mirk Mária, a szentiváni német nemzetiségi önkormányzat volt elnöke köszöntötte. A Himnusz eléneklését követően egy baranyai legendát hallhattak a megemlékezők, amely egy dúsgazdag, de fösvény házaspárról és Borbála nevű kislányukról szólt. Ezután Molnár Matilda adta elő Szepesi Zsuzsa Bányásznapra című versét, majd a mécsesgyújtás következett a 38, munkájuk során elhunyt szentiváni bányász emlékére. 

Dr. Mirk Mária így emlékezett az áldozatokra: „A bánya nemcsak áldás volt Pilisszentiván lakói számára, hanem komoly veszélyt is jelentett a mélyben dolgozók számára. Erről tanúskodik a munkájuk során életüket vesztett bányászok hosszú névsora, amely a mögöttem álló csille falán elhelyezett táblán olvasható. Emlékezzünk meg név szerint is azokról a bányászokról, akik a veszély ellenére minden nap leszálltak a mélybe, hogy családjuk számára megkeressék a mindennapi kenyeret, de onnan soha nem térhettek vissza a felszínre.”

A társadalmi szervezetek képviselői ezután elhelyezték a megemlékezés koszorúit az emlékművön. A kulturális műsor részeként a világi bányászhimnusz egyházi változatát, a Borbála Himnuszt hallgathatták meg a megjelentek, majd az ünnepség zárásaként közösen elénekelték a bányászhimnuszt.

További képeinket a Galériában tekinthetik meg.

Szentiváni Újság
 


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu