Pilisszentiván.hu
2024.03.29. Auguszta napja van

Adventi készülődés Pilisszentivánon

Adventi készülődés Pilisszentivánon

Színes programokon vehettünk részt az adventi időszakban.

November 27-én szombaton délelőtt a Generációk házában közösen adventi koszorút készíthettünk. Az alapanyagokat az önkormányzat és a katolikus közösség biztosította a szebbnél szebb koszorúk készítéséhez. Évek óta hagyomány, hogy az elkészült koszorúk egy részét Szentiván idős lakosai ajándékba kapják. 
Délután meggyulladt az első adventi gyertya a Fő téren.

  

 

December 4-én, szombaton a második gyertyát is meggyújtottuk, vasárnap délelőtt a Mikulással vonatozhattak a gyerekek. A közös vonatozás kalandosan indult, az útviszonyok miatt késve, és először autóval érkezett a nagyszakállú, de végül senki sem maradt ajándék nélkül. Délután ellátogatott a nagycsaládos egyesület adventi vásárába is, melyről korábban már beszámoltunk.

 

  

 

December 11-én, szombaton délután már advent harmadik gyertyája égett, este Pilisszentiván közös karácsonyfáját díszítettük. A közös fa állításának ötlete a tavalyi pandémia idején fogalmazódott meg Balasi Anikóban, az önkormányzat kulturális referensében, hogy a távolságtartás ellenére mégis legyen mód a közös ünneplésre. Akkor még házhoz ment a "guruló" karácsonyfa, most a Fő téren együtt díszítették fel a falu civil szervezeteinek és intézményeinek képviselői csengettyűszó kíséretében, melyről az Ágról Ágra Családi Zenekar gondoskodott. A hagyományteremtő közös díszítésen szívesen láttak mindenkit, aki a saját díszét szerette volna feltenni a fára. Cserébe ajándékként Pilisszentiván felirattal díszített mézeskalácsot kaptak, az egyforma kalácsok az összetartozást jelképezik a szentiváni otthonokban.

 

      

 

December 12-én, vasárnap délelőtt a gitáros énekkar adott adventi koncertet a templomban. A PilisTV kamerái rögzítették az előadást, a felvétel megtekinthető a YouTube-on.

 

Az utolsó gyertya lángja december 18-án, szombaton lobbant fel egy rendhagyó, különleges gyertyagyújtás keretében. Az eseményről a PilisTV felvételt készített, mely elérhető a YouTube-on.

 

Szentiváni Újság

Fotók: Balasi Anikó, Szima Roland, Mester-Kovács Erzsébet

 


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu