Pilisszentiván.hu
2024.03.29. Auguszta napja van

"A szabadság a legnagyobb kincsünk" - Koszorúzás, vers és zene, kitüntetések az október 23-ai ünnepségen

"A szabadság a legnagyobb kincsünk" - Koszorúzás, vers és zene, kitüntetések az október 23-ai ünnepségen

 

Napsütéses, de hűvös idő fogadta a megemlékezőket október 22-én délután az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepségen.

A hagyományokhoz híven a megemlékezés a Fő téren kezdődött, ahol a Pilisszentiváni Fúvószenekar zenéjével kísérve az önkormányzat, a nemzetiségi önkormányzat és a helyi civil csoportok és egyesületek képviselői elhelyezték koszorúikat az '56-os emlékműnél. A pandémia óta most először testvérvárosi delegáció is érkezett Szentivánra. Marktleugast polgármestere, Franz Uome és a testvérvárosi hivatal vezetője, Michael Laaber Poppréné Révay Gyöngyi polgármesterrel közösen helyezték el az emlékezés koszorúját, Martin Döring, a testvérvárosi tűzoltók elnöke pedig a pilisszentiváni tűzoltókkal koszorúzott.

A koszorúzás után az iskola piros-fehér zöld díszbe öltöztetett aulájában folytatódott a megemlékezés. A megjelenteket Balasi Anikó kulturális referens, az önkormányzat munkatársa köszöntötte, és az est folyamán ő konferált. Az ünnepélyes hangulatról Sudár Annamária és Huzella Péter előadóművészek gondoskodtak, akik az '56-os eseményeket, az ahhoz kapcsolódó érzéseket, hangulatokat idézték fel versek és dalok segítségével. Előadásuk után Poppréné Révay Gyöngyi polgármester mondott ünnepi beszédet. beszédében felidézte azt az emelkedett hangulatot, melyben az '56-os fiatalok vonultak az utcákon, és melyet a ma élő emberek többsége számára a korabeli képek, felvételek idéznek meg. A polgármester asszony beszélt a saját gyermekkori,  ünnephez kapcsolódó emlékeiről, arról az időszakról, amikor erről az ünnepről tilos, sőt tiltott és büntetendő volt erről beszélni. Felidézte, a szabadságharcot megelőző megtorlásokat, beszélt arról, hogy hogyan árnyékolta be ez az időszak az akkori emberek, az akkori Magyarország életét, és hogyan vezetett mindez 1956-hoz. 
"Azok a fiatalok a képeken és mások az országban hirtelen megérezték a szabadság ízét. Rájöttek, hogy együtt, közösen, összekapaszkodva most már tényleg fel tudják szabadítani magukat. Egyszerre tépték el a kényszerek és a tilalmak rájuk vert kötelét. Így lett október 23-a ünnep, ezeknek a fiataloknak az első, valódi ünnepe." Arról is beszélt, hogy milyen tanulsága, milyen hatása lehet az '56-os eseményeknek a ma emberére. 
"Milyen érdekes érzés ez, most 2021-ben. Mintha valami furcsa álom lengne körbe minket. Féltenünk kell a nemzeti fennmaradásunkat, a megteremtett értékeinket védelmezni kell? Újra el kell döntenünk hogy ki mond igazat nekünk és ki állít valótlanságot? Kiben bízhatunk és kiben nem szabad? Féltenünk kell a szabadságunkat? 
A magyarok szabadság érzete nem veszélyeztet senkit, aki a normalitás talaján él. Számtalan elkeserítő és siralmas történelmi helyzetből talpra álltunk, mert hittünk benne, hogy lehetünk önállóak, függetlenek másoktól. Ez a talpraaállás egyetlen módon sikerülhetett: lelkünket nem tudták végleg megtörni, mert hittünk önmagunkban és hittünk egymásban, Hallgattunk az igazmondókra. Azokra, akik nem csábítanak el minket szirénhangjaikkal. Azoknak hittünk mindig, akiknek a szavai mögött tettek voltak. A szavak önmagukban nem jelentenek semmit. Ugyanolyan szavakkal lehet igazságot és hazugságot is állítani. De akkor honnan tudták a magyarok a múltban, hogy ki mond igazat,  ki mondja a valóságot? A tettek mutatták meg mindig, hogy kiben bízhatunk. A tettek és az, hogy kik vannak az igazmondók mögött. Kik veszik körül azt, aki átlátva egy nép nehéz történelmi helyzetét, ki mer állni és utat mutat. Magához hívja az embereket, nem gyűlölettől, hanem szeretettől, elhivatottságtól indítattva, átszellemeülten, komoly áldozatot vállalva. Az egyik ember hitelesíteni tudja a másikat vagy éppen hitelteleníteni. Hogy kinél van a bölcsek köve, azt nem tudjuk... Mindig nézzünk a szavak mögé!
1956-ban azért küzdött egy nemzedék, a szüleink is, hogy igaz hangokat halljanak és igaz emberek kerüljenek hatalomra. Akkor valóban diktatúra volt. Most szabadság van, szabadon élhetünk, nem kell senkinek rettegnie, hogy elveszti az állását a politikai nézetei miatt, hogy ha kimondja a véleményét, elviszi a fekete autó. Szabadon tanulhat, akiben van ambíció, dolgozhat bárhol, utazhat, ha erre vágyik. Ma az elődeink által kivívott szabadságot kell féltenünk és küzdenünk érte. Miközben a világ újrarendeződése, újratervezése zajlik, mi azért küzdünk, hogy fennmaradjunk. Megőrízzük identitásunkat, megvédjük értékeinket, továbbvihessük hagyományainkat. Tehát azért, hogy létezhessen a magyar nemzet, közös hazánk. [...] 
Szeretem ezt az ünnepet. Szeretem és féltem. Nem vehetik el a fényét, a ragyogását, az igazságát, a tisztaságát, az üzenetét. Az üzenetét, hogy a szabadság a legnagyobb kincsünk."

A polgármester ünnepi beszédét a Pilisszentivánért emlékérmek átadása követte. A díjakat idén három olyan hölgy vehette át, akik munkájukkal, tevékenységükkel hozzájárultak Pilisszentiván jó hírnevének megerősítéséhez, a pilisszentivániak életének jobbá, egészségesebbé tételéhez. Kitüntetést vehetett át Győri Tünde, a Gentherm ügyvezetője, dr. Gábeli Márta és dr. Nádor Emese háziorvosok. (Méltatásukat későbbi cikkeinkben olvashatják majd). A kitüntetéseket Poppréné Révay Gyöngyi adta át, a laudációkat dr. Peller György, B. Szabó Károly és Őri-Fresz Erika olvasta fel, az eseményt az általános iskola diákjainak közreműködése színesítette.

Az ünnepélyes este fogadással és jó hangulatú, kötetlen beszélgetésekkel zárult.

Szentiváni Újság
Fotó: Palkovics Mária

A Szentiváni Újság képeit a Galériában találják.


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu