Pilisszentiván.hu
2024.05.23. Dezső napja van

Várjuk a fecskéket

Várjuk a fecskéket

Az önkormányzat harminc mesterséges fecskefészket és madárodúkat helyezett ki Pilisszentiván különböző pontjaira.

Országos szintű probléma, és településünkön is megfigyelhető, hogy az utóbbi évtizedekben egyre csökken a fecskék egyedszáma. Az idősebbek még emlékeznek arra, hogy annak idején tavasszal csoportosan jelentek meg a kis csivitelő madarak a faluban. Mára alig látni néhány példányt. Mi ennek az oka? A településen minden utcát aszfaltoztak, az udvarok füvesítettek, nincs sár, ami a fészkek egyik építőanyaga. Szinte teljesen megszűnt az állattartás, ezzel a legyek száma csökkent, a szúnyogokat vegyi anyagokkal kezdték gyéríteni, így a fecskék kevesebb táplálékot találnak. 
Közhelynek tűnik, de az utolsó pillanatban talán még tehetünk értük valamit. Így támadt az a gondolatom, hogy az önkormányzat helyezzen ki kerámia fecskefészkeket a település különböző pontjaira. A községgazdálkodási csoport beszerezte a fészkeket és kihelyezték azokat önkormányzati épületekre, találhatunk például a Generációk házán, a Tájházon vagy az orvosi rendelő épületén.
A fecskék mellett a többi madárra is gondoltunk, ezért madárodúkat is beszereztünk, melyeket a Szabadság út mentén és a Slötyinél szereltek fel. Azt szeretnénk, ha gyerekeink, unokáink is meg tudnák figyelni ezeket a hasznos kis teremtményeket. Ha sikeres lesz a kezdeményezés, akkor bővíteni fogjuk a fészkek és odúk számát. Titkon abban is reménykedünk, hogy a falu lakói is kedvet kapnak, és a saját kertjükben is megteremtik a feltételeit annak, hogy újra minél több hasznos madár legyen Szentivánon. Talán eljutunk odáig, hogy nem vegyszerrel kell a kártevőket irtani, hanem a természet teszi majd a dolgát.

  

 

Marlokné Somogyi Ildikó
 


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu