Pilisszentiván.hu
2024.03.29. Auguszta napja van

Márton-nap a Pilisszentiváni Német Nemzetiségi Óvodában

Márton-nap a Pilisszentiváni Német Nemzetiségi Óvodában

 

November 11-én, Szent Márton napján az ovisok meghitten ünnepeltek. Az alábbiakban olvashatják Klingerné Hajdú Mária és Nyul Regina Éva óvónők beszámolóját.

A tavalyi évhez hasonlóan a falunkban hagyományos – a gyermekek által nagyon szeretett – Márton-napi a családokkal és az iskolával közös ünneplés a járvány miatt elmaradt. Azért, hogy az élmény ne maradjon ki a kicsik életéből, igyekeztünk a Márton-napi hangulatot a csoportszobákban megteremteni. 

 

    

 

Az ünnepre való készülődés során felidéztük Szent Márton életét, legendáit, beszélgettünk az éves gazdasági munkákról, a jószágok behajtásáról, a béresek kifizetéséről és a Márton-napi vígságokról. Felelevenítettük és gazdagítottuk libás énekeinket, körjátékainkat, mondókáinkat, versikéinket. A sok kis szorgos gyermekkéz minden csoportban meggyúrta, kiszaggatta és megdíszítette a libás sütiket, amiket a dadus nénik megsütöttek a konyhában.

 

  

 

Meghitten ünnepeltünk a csoportszobákban. A leeresztett redőnyök sötétjében égő lampionokkal Márton-napi dalokat énekelve „sétáltunk” és éltük át az ünnep varázsát. Ebéd után a dadus nénik sült tökkel is kedveskedtek a gyermekeknek.

 

 

Reméljük, hogy jövőre már a jó cselekedeteket jelképező lampionjaink fényei újra Pilisszentiván utcáit ragyoghatják be.

 

Klingerné Hajdú Mária és Nyul Regina Éva 

Fotók: Pilisszentiváni Német Nemzetiségi Óvoda


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu