Pilisszentiván.hu
2024.07.27. Olga, Liliána napja van

Fesztivállal ünnepelte a nyári napfordulót Pilisszentiván

Fesztivállal ünnepelte a nyári napfordulót Pilisszentiván

A 32 éves múltra visszatekintő pilisszentiváni Napforduló fesztivált egy év szünet és a tavalyi óvatos ünneplés után újra háromnapos teljességében rendezte meg a település önkormányzata június 23. és 25. között.

A Covid-járvány miatti korlátozások miatt 2020-ban nem lehetett megrendezni, 2021-ben pedig egy visszafogottabb, családias hangulatú eseményként tért vissza a nyári napfordulót ünneplő fesztivál. Idén végre teljes pompájában tündökölt. A látogatók csütörtöktől szombatig vehettek részt a színes programokon.

Sőt, a fesztivál már június 21-én, kedden elkezdődött a Pilisszentiváni Helytörténeti Egyesület hobbikiállításának megnyitójával. A kiállításon a helyi hobbialkotók mutatkoztak be műveikkel. Különböző technikákkal készült kézimunkákat, festményeket, maketteket állítottak ki. A makettek a Bányász Emlékházban látható darabok továbbgondolásaiként a múzeumban kapnak helyet a jövőben. Kovács Zoltán, az egyesület elnöke elmondta, hogy sok pozitív visszajelzés érkezett, ezért biztosan lesz még folytatása a kiállításnak.
Csütörtökön nyitott múzeumok várták a vendégeket: a Pilisszentiván története a római korban bemutatótér, a Bányász Emlékház és a Tájház tárta ki kapuit. Este 9 órától a Mizsér Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület titkára tartott előadást a József Attila utcai múzeumok udvarán.

Pénteken a Slötyi mellett folytatódott az ünneplés. Egy kellemes séta közben – melyet a tó körül lehlyzett rajzok színesítettek – napfordulós kalapot lehetett készíteni. A rajzkiállítást a cserkészcsapat és a községgazdálkodás munkatársai állították össze. A kalapkészítés utolsó állomásánál Vitéz László bábjáték automatája fogadta a gyerekeket, akik csillogó szemmel, kacagva nézték a produkciót. A Csali Csárda udvarán a Lilin együttes adott hazai és világslágerekből, valamint saját dalokból összeállított akusztikus koncertet. Őket a Pilisszentiváni Fúvószenekar követte a színpadon, de fellépésük előtt még sor került a Tiszta falu. Boldog Falu. Pilisszentiván táblák átadására. Az elismerésre azok az ingatlantulajdonosok pályázhatnak, akik tisztán, gondozottan tartják portájukat és annak környezetét. A táblákat Poppréné Révay Gyöngyi polgármester és Marlokné Somogyi Ildikó képviselő adta át 16 tulajdonosnak. Az átadás és a térzene után harmonika hangjai csendültek fel Sax Norbert és Wieszt Árpád jóvoltából. Kilenc órakor gyújtották meg – hagyományosan egy szentiváni szerelmespár - a tó vizén a máglyát, melyet már korábban elhelyeztek a Pilisszentiváni Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai. A tűzgyújtást Páva Anna éneke kísérte. Újra harmonikazenét hallgathatott a közönség 10 óráig, majd a Kuczmag réten folytatódott a szombati program, ahol DJ Dominik és DJ Thomx a ’60-70-80-as évek dalaival teremtett házibuli hangulatot.

Szombaton reggel 9-től a Slötyi körüli futóversenyen vehetett részt, aki nem bulizott késő éjszakáig a Kuczmag réten. 11 órától a játszótér mellett Starck-Vállai Melindával lehetett tornázni. Három órakor a Német Nemzetiségi Önkormányzat várta a vendégeket a Tájház udvarán, hogy fél 4-kor útjára indulhasson a Napkerék. A kereket a nemzetiségi tánccsoport férfitagjai gurították a Kuczmag rétig, a menetben részt vettek a község önkormányzati képviselői, a testvérvárosi delegáció tagjai, a helyi szervezetek, egyesületek tagjai és Pilisszentiván apraja-nagyja, a hangulatról a Pilisszentiváni Fúvószenekar zenei kísérettel gondoskodott.
A réten Bogaras bácsi és Katica már várta a közönséget a Bogárháton bemutatóval, segítségükkel a nézők betekintést nyerhettek a rovarok sokszínű világába. A bemutató után az öko kézműves sátorban kavicsokat festhettek, és mikroszkópban szentjánosbogarat vizsgálhattak a gyerekek, a réten pedig óriás kirakó, sakk, malom, kártyajáték, buborékfújás és festékbomba darts várta őket. A színpadon egymást követték a programok. A Pilisszentiváni Nyugdíjas Egyesület adott elő táncos műsort, őket a Pilisszentiváni Német Nemzetiségi Tánccsoport követte. A fellépések után Poppréné Révay Gyöngyi Pilisszentiván, Franz Uome Marktleugast polgármestere mondott köszöntőt, B. Szabó Károly önkormányzati képviselő, az este konferansziéja tolmácsolt. A színpadon közben már az Óbudai Danubia zenekar készülődött , hogy zenéjükkel filmklassszikusokat idézzenek meg. Az időjárás kicsit megijesztette a fesztiválozókat az égen gyülekező sötét felhőkkel, de az eső elmaradt, így zavartalanul folytatódhatott az ünneplés. A Drumsters tagjai egy igazán ütős show-val álltak elő, este pedig Gájer Bálint adott hangulatos swingkoncertet. Ezután hagyományőrző tűztánc következett az Aserdus tagjainak előadásában. A különleges produkciót követően a polgármesterek meggyújtották a Szent Iván éji tüzet, a polgárőrök és az önkéntes tűzoltók segítségével, a fesztivált svábbál zárta a Die Spitzbubennel.

A Szentiváni Újság fotói a Galériában, a PilisTV összeállítása a televízió YouTube csatornáján tekinthető meg.

Szentiváni Újság


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu