Pilisszentiván.hu
2024.07.13. Jenő napja van

Emlékezés a doni katasztrófára

Emlékezés a doni katasztrófára

 

Évről évre emléktúrával hajtunk fejet a Don-kanyarban elhunyt katonák előtt a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) Pest Megyei Szervezete szervezésében. 

 

A MATASZ DON 80 Emléktúra hagyományőrző, a katonai emlékezet fenntartását szolgáló rendezvény. Idén január 29-én délelőtt szervezték meg az eseményt, amely Pilisvörösvárról indul, áthalad Pilisszentivánon, majd Piliscsabán ér véget. A megemlékezéseken résztvevő civil lakosság a hivatalos koszorúzásokat követően egy-egy szál virággal és mécsesgyújtással róhatja le kegyeletét a doni katasztrófában elhunyt katonák és munkaszolgálatosok emléke előtt tisztelegve.

 

 

A szentiváni megemlékezésen  Poppréné Révay Gyöngyi polgármester mondott beszédet.

A kegyetlenül véres doni ütközet volt a magyar történelem egyik legsúlyosabb veresége. Azt hisszük, ezek a szörnyűségek elmúltak, és már csak messziről tekintünk vissza rájuk – fejtegette. – Az azonban önmagunk becsapása, hogy a tragédia a távolban létezhet, hogy a béke természetes. Néhány kilométerre tőlünk épp ezekben a percekben családok ezrei szenvednek a háborútól, esnek el katonák és civilek.

 

 

A beszéd után a polgármester asszony elszavalta Somogyvári Gyula: A boldog szunnyadókhoz című versét, majd a résztvevők elhelyezték az emlékműnél a koszorúkat.

 

 

Szentiváni Újság


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu