Pilisszentiván.hu
2024.06.21. Alajos, Leila napja van

Az őszi erdő kincsestára – a Jági tónál kirándultak az óvodások

Az őszi erdő kincsestára – a Jági tónál kirándultak az óvodások

 

Egy kellemes, őszi kirándulásról számol be az olvasóknak a Pilisszentiváni Német Nemzetiségi Óvoda pedagógusa.
 

 

A Pilisi Len Látogatóközpont invitálására a Pilisszentiváni Német Nemzetiségi Óvoda középső- és nagycsoportosai október 15-én kirándulást tettek a Jági tóhoz. Utunk a Jági tanösvényen keresztül vezetett.
Már a gyönyörű színekben pompázó őszi lombkorona látványa is felkeltette a gyermekek figyelmét, séta közben igyekeztük megnevezni a növényeket, fákat és figyelmesen hallgattuk a madarak énekét.

A Pilisi Len Látogatóközpont szakemberei fantasztikus programokkal vártak minket. Első állomásunkon megismerkedhettünk a muflonnal, őzzel, szarvassal, vaddisznóval, rókával, vidrával, nyesttel. Az állatok kikészített prémjét megfoghatták, simogatták, felfedezték különbségeiket. Érdekes volt látni a trófeákat, valamint meghallgathatták a különféle állatok hangját, amit kisebb-nagyobb sikerrel  ügyesen be is tudtak azonosítani. A gyerekek megismerték az állatok élőhelyeit, vadászati és táplálkozási szokásaikat is. Egy különleges távcsőbe is belenézhettek, ahol egy vadmacskát fedeztek fel, ami szabad szemmel a sűrű bozótosban nem lett volna látható.      

 

   

Második állomásunkon madárgyűrűzést figyelhettünk meg. Mindenki lélegzetvisszatartva figyelte, ahogy a kismadárkákat kiszabadítják a finom hálóból, amibe belerepültek, majd néhány rövid vizsgálat után meggyűrűzték őket, végül egy kedves simogatás után folytathatták tovább útjukat. Sok új információhoz jutottunk, választ kaptunk a gyűrűzés miértjére és bepillantást nyerhettünk a madarak életébe.

 

    

 

Tovább sétáltunk következő állomásunkra, ahol az avarlakókat figyelhettük meg. Interaktív munkát folytathattak itt a gyerekek, a sok lehullott falevél alatt minél több rovart és bogarat kellett összeszedniük. Munkájuk nagyon eredményesen zárult, találtak pókokat, kukacokat, bogarakat, lárvákat, amit nagyító alatt meg is figyelhettek. A gyűjtés végén az is kiderült, hogy az avarlakók mennyire fontos szerepet töltenek be a természetben.

 

Utolsó állomásunkon a színekkel ismerkedhettünk nem mindennapi módon, ugyanis a színek itt természetes anyagokból készültek, növényekből, virágokból, termésekből, gyökerekből, úgy, ahogy régen is készültek a színezőanyagok. Tégelyekben kikészítve várták a gyerekeket a színes növényi festékek, melyekről egyenként kaptunk információt, hogy mi miből készült. Megfigyeltük, hogy a növényekből készült festékek mennyire intenzív és élénk színeket adnak. Természetesen mindenki szerette volna kipróbálni a festékeket. Előkerültek a papírlapok, melyeken mandalák, virágok, állatok voltak felrajzolva, ezeket kellett kifesteni. A bátrabbak megpróbálhattak lúdtollal festeni, de ecsetet is vehettek kezükbe.

 

  
  
Visszautunkon megnéztük a Jági tavat, melyben sajnos most csak nagyon kevés víz volt. Gyűjtöttünk színes faleveleket, tobozokat, makkot, gubacsot. Teli zsebekkel és nagyon sok élménnyel tértünk vissza az óvodába, kellemesen elfáradva.
Mindenki nagyon jól érezte magát, köszönjük a szervezőknek ezt a szép és izgalmas napot!

 

Halász Beáta óvodapedagógus
Fotó: Pilisszentiváni Német Nemzetiségi Óvoda


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu