Pilisszentiván.hu
2024.07.27. Olga, Liliána napja van

90 évvel ezelőtt történt

90 évvel ezelőtt történt

Az 1931-es év a pilisi szénbányászat fekete éve volt, ekkor ugyanis halálos kimenetelű, tömeges balesetek történtek. Az alábbi írásban Zelenai István ny. bányahatósági főfelügyelő emlékezik.

A mélyművelésű szénbányászat sajátossága, hogy a föld alatt fokozottan veszélyes körülmények között történik a széntermelés. A bányavíz-betörések, a bányatüzek, a kőzetomlások, a sújtólég- és szénporrobbanások okozta üzemzavarok legtöbbször súlyos vagy halálos kimenetelű üzemi balesetet okoznak. A vonatkozó bányahatósági előírások az egyidejűleg történt – három vagy annál több ember sérülését okozó üzemi – baleseteket „tömeges üzemi balesetnek” minősítik.

A 120 évig folytatott pilisi szénbányászat során az 1931-es év volt az úgynevezett fekete év, ekkor hét bányász halt meg a föld alatt, tömeges üzemi baleset minősítéssel.

1931. április 17-én tömegszerencsétlenség történt Pilisszentivánon, a Hungária bányaműben. Egy vastag széntelepi pillérfejtésben a kőzetomlás hat bányászt temetett maga alá. A bányamentési munkák során négy főt a helyszínen holtan találtak, két főt kimentettek az omlás fogságából. Az elhunytak közül Bradhuber István, Hodup Imre és Holczhauser Antal pilisszentiváni, Jelinek Lajos vájár pilisvörösvári lakos volt.

1931. június 6-án a nagykovácsi Tisza lejtősaknában történt bányatűz. A tűzeset során nagy mennyiségű és töménységű, mérgező hatású szén-monoxid-gáz került a bányalevegőbe. A bányában tartózkodó emberek nagy hányada ki tudott menekülni a lejtősaknából a külszínre. A mérgezett bányalevegővel szennyezett bányatérségekben rekedt bányászok kimentésére azonnal megindították a bányamentési munkákat, melyhez jelentős segítséget nyújtottak a szomszédos bányaüzemek aktív bányamentői. A Hungária bányamű, a Solymár- és a Lipót-akna bányamentő egységeit Ajtay Zoltán főmérnök irányította. Az oxigénes bányamentő készülékekkel felszerelt bányamentők Fischer Gyula és Tóth János vájárt (nagykovácsi lakosok) és Mulavecz Antal vájárt (pilisvörösvári lakos) csak holtan tudták kihozni a bányából.

Ezúton is nagy tisztelettel gondolunk azokra a bányászokra, akik lelküket a föld mélyén hagyták, örök sötétségben, étlen, szomjan, szeretteiktől búcsúzatlanul.

Jó szerencsét!
Zelenai István bányamérnök
ny. bányahatósági főfelügyelő

(Fotó: Dr. Kiss László bányahatósági főtanácsos felvétele a Hungária-akna bányaüzemről)


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu