Pilisszentiván.hu
2024.04.19. Emma napja van

​ Folytatjuk a faállomány megújítását!

​  Folytatjuk a faállomány megújítását!

Pilisszentivánon a zöldterület-kezelési és karbantartási munkáinkat előre meghatározott koncepció mentén, a meglévő fakataszterrel összhangban folytatjukaz idei évben is.

A tavaly nyári felmérésnek megfelelően - az önkormányzattal aláírt szerződésünk szerint - januárban indulnak a karbantartási munkák. Ezeket a Dendrocomplex Kft. mérnök kamarai tagsággal rendelkező faápoló és favizsgáló szakembere irányítja majd.A Szabadság úton kis ágátmérőben végzett metszéseket végzünk, a fák lombkorona egyensúlyának megtartásával, a fénykonkurens ágak levágásával azzal a céllal, hogy a nem túl távoli jövőre kitűzött zöldfelületi stratégiai célok megvalósulhassanak. A nyáron felmért jelentős kockázatot jelentő, élet-és balesetveszélyes fák eltávolítására is sor kerül február végéig.Amennyiben van szakmailag indokolt racionális beavatkozásra lehetőség, úgy kivétel nélkül minden menthető fát „megmentünk.” Az ültetéseket tavasszal kezdjük meg.

A faültetések átfogó koncepciót igényelnek.„Megfelelő fát a megfelelő helyre! „Ez a szakma egyik fő alapvetése, melyet az egyik legelismertebb magyar családi szálakkal is rendelkező amerikai szakember Alex. L. Shigo sokszor boncolgat több könyvében is.

Alapvetően két javasolt időszak van egy évben a fák telepítésre. Ezek a tavaszi és az őszi hónapok. Vegetációtól függően ~ 4-6 hetes időszakban kínálkozik a megfelelő alkalom az új egyedek elültetésére. A fa későbbi sorsára, a teljes élettartamára kihat az ültetés módja. A szakértelem és a megfelelő körültekintés hiánya gyengébb fejlődéshez és a fák ápolási igényének fokozódásához vezethet. A fák végleges méretét illetően előre kell gondolnunk, ez rendkívüli jelentőséggel bír. Az újonnan ültetettek fejlődését nem akadályozhatja sem épített-,sem természetes objektum. Épületektől, utaktól, légkábelektől,meglévő értékes növényektől való kellő távolság betartásával, elkerülhető a csonkítás, ami a fák biztos pusztulásához vezet. „Nincs túlméretes fa, csak rossz helyre ültetett fa."


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu