Pilisszentiván.hu
2024.04.19. Emma napja van

Ingyenes a kéményellenőrzés, érdemes élni a lehetőséggel

Ingyenes a kéményellenőrzés, érdemes élni a lehetőséggel

 

A fűtési szezon kezdete előtt minden évben érdemes szakemberrel ellenőriztetni a kéményeket. A kémények átvizsgálásával csökkentjük a balesetveszélyt, a szolgáltatás pedig lakóházakban ingyenes, kivéve akkor, ha az ingatlan vállalkozás székhelyeként van bejelentve. 
 

 

Családi házaknál az Országos Katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete végzi a kéményseprést. Az állampolgárok időpontfoglalással igényelhetik a vizsgálatot, amely a törvény által ajánlott időszakonként díjmentes. Évente ajánlják ellenőriztetni a szilárd tüzelőanyaggal működő berendezések kéményeit, kétévente a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kéményeket vagy kéményrendszereket. Ezen felül is kérhető ellenőrzés az ügyfélszolgálaton, de a soron kívüli ellenőrzés díjköteles.
A kéményellenőrzést itt lehet megrendelni online telefonon pedig a 1818-as számon (9.1.1-es menü az időpontfoglalás).

Ha vállalkozás székhelye az ingatlan, akkor kötelező a kéményseprést elvégeztetni (ugyanúgy évente, illetve kétévente). Ilyen esetnek minősül, ha bármiféle gazdálkodó szervezet – nemcsak kft. vagy bt., hanem akár egyéni vállalkozás – székhelye, telephelye, fióktelepe vagy levelezési címe van bejelentve az ingatlanon. A vállalkozásnak nem a katasztrófavédelemnél kell megrendelnie a kéményseprést, hanem bármelyik kéményseprőipari tevékenységet ellátó szolgáltatónál. Az adott helyszínen elérhető szolgáltatókról a katasztrófavédelem honlapján az irányítószám beírásával kapunk egy listát.

Társasházaknál nem kell megrendelni a kéményseprést, azt a katasztrófavédelem sormunka keretében, megadott terv szerint végzi. Gazdálkodó szervezetek az elvégzett munkáért költségterítést kötelesek fizetni, magánszemélyeknek ingyenesen végzik.

 

Szentiváni Újság

 

 


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu