Pilisszentiván.hu
2024.04.19. Emma napja van

Hagyományőrző főzés a nyugdíjas egyesület szervezésében

Hagyományőrző főzés a nyugdíjas egyesület szervezésében

Április 30-án, szombaton igazi gasztrofesztiválon érezhette magát, aki ellátogatott a Pilisszentiváni Nyugdíjas Egyesület hagyományőrző rendezvényére. 
 

A Tájház udvarán reggeltől nyolc csapat főzött üstökben, bográcsban finomabbnál finomabb ételeket, az étvágygerjesztő illatokat már a kapuban is érezni lehetett. 

A Pilisszentiváni Faluszépítő Egyesület paprikás krumplit készített, rengeteg, különféle kolbásszal és virslivel, az egyszerű, de nagyon ízletes ételhez különleges kenyereket és savanyúságot kínáltak. 

Mellettük foglalt helyet a Pilisilen Nagycsaládos Egyesület, akik bablevest főztek krumpligombóccal, valamint ramkanzlt készítettek, és többféle süteményt kínáltak. 

Visszajáró vendég már a főzős alkalmakon a Pilisi Kakasok és a Sörkakas-SOKK csapata: előbbiek üstjében tejszínes, csipetkés sváb csirkeleves, utóbbiak bográcsában szaftos marhapörkölt gőzölgött.

Ahol kakasok vannak, ott csibék is: a Tüzes csibék csapata a schupfnudel tésztáját gyúrta, sodorta, darabolta lelkesen, a kifőtt nudelhez eper- és baracklekvárt kanalazhattak, vagy mákot, porcukrot szórhattak rá a vendégek.

A Kontá-rock csak nevükben voltak azok, hiszen az általuk készített csülkös bableves nem okozott csalódást annak, aki megkóstolta, mellé krumpierflekn-t kínáltak.

A szervezők, azaz a nyugdíjas egyesület csapata gazdag húslevest és töltött káposztát készített. A káposzta kétféle verzióban főtt, szabolcsiasan és svábosan. 

A különleges nevű Antigravitációs fakanalak csapat egy különleges ételt készített, karamellizált ananászt kókuszhabbal – ahogy a séftől megtudtuk, ezt a receptet még a dédmamájától örökölte -, de nem hiányozhatott a kínálatukból a csülkös babgulyás sem.

A résztvevő csapatokat Poppréné Révay Gyöngyi polgármester köszöntötte. Elmondta, hogy a finom ételek a testünket, a közösségi események pedig a lelkünket gazdagítják, és a nyugdíjas egyesületre mindkét szempontból lehet számítani évről-évre. Ziegler Vera egyesületi elnök és Szabados Ferencné Gabi alelnök ezután átadta a csapatoknak az emléklapot és ajándékként egy díszes vágódeszkát. 

Egy jó hangulatú rendezvényhez zene és műsor is dukál. A zenét a Die Spitzbuben biztosította a nap folyamán, a műsort a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Tánccsoportnak és a Pilisszentiváni Német Nemzetiségi Tánccsoportnak köszönhettük.  

Az eseményen készült fotóinkat megtekinthetik a Galériában.

Szentiváni Újság


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu