Pilisszentiván.hu
2024.07.13. Jenő napja van

Fuss az erdész szemével – kihívás a Pilis értékeinek felfedezésére

Fuss az erdész szemével – kihívás a Pilis értékeinek felfedezésére

Az Országos Erdészeti Egyesület Fuss az erdész szemével címmel programsorozatot indított, amelyen a résztvevők mélyebben betekinthetnek az erdő életébe, jobban megérthetik az erdei ökoszisztéma működését. A május végéig teljesíthető tavaszi kihívás Pilisborosjenőről indul és ide is tér vissza.
 

A programsorozat az Agrárminisztérium támogatásával valósul meg. Egy-egy kihíváshoz számos érdekességet rejtő, mintegy 10 km-es útvonal tartozik, amelyen az aktuális feladatokat mutató QR-kódokkal ellátott, ideiglenes turistajelzések kalauzolják a sportolókat. Az útvonalak teljesítése közben a kihívás az, hogy a résztvevők olyan erdei élőlényről – ez lehet virág, fakadó levél, rovar, madár, emlős – készítsenek képet, amely számukra a leginkább szimbolizálja a tavaszt, és küldjék el az erdeisportok@oee.hu címre.

Fuss az erdész szemével jelzés

A Pilisiborosjenőről, a Föld utca és Határ út sarkáról induló 10,7 kilométer hosszú útvonal szintemelkedése közel 327 méter. Az első látnivaló a Kevélyhegyi tanösvény Kálváriája, majd a messziről is feltűnő, Teve-sziklának nevezett kettős ágú szirt következik, amely az egykori kőfejtő területén áll, s a közelből élvezhetjük a kilátást a Szénások és a Kutya-hegy csoportja felé. Tovább haladva, immár lefelé, az útvonal talán legismertebb attrakciója az egri vár, pontosabban annak a híres film elkészítéséhez készült makettje. Ezután igazi természeti érték várja a túrázókat, futókat: az útvonal olyan erdőrészletben halad, amely egy ritka és védett, úgynevezett reliktum növényfajnak, a hegyi tarsókának ad otthont. A túra útvonala részben Pilisborosjenő lakóövezetének határán vezet, ahol a Pilisi Parkerdő – az önkormányzattal, illetve a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal kötött megállapodás értelmében – 25 hektár, cser és kocsánytalan tölgy főfafajú, kísérleti örökerdőt hoz létre, amelyben az erdő társadalmi szerepe, a klímaváltozás lassítása és a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából is fontos kísérleteket, kutatást, beavatkozásokat végez.

Az egri vár másolata

  

Naplemente Pilisborosjenő határában

Szentiváni Újság
Fotó: Pilisi Parkerdő


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu