Pilisszentiván.hu
2024.03.28. Gedeon, Johanna napja van

Forradalom, szabadságharc és Petőfi

Forradalom, szabadságharc és Petőfi

Idén 200 éve született Petőfi Sándor, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc meghatározó alakja. A március 14-én megrendezett községi ünnepségen a ’48-as események hősei mellett az ő szerepe és költészete előtt is tisztelegtünk.

A szakadó eső ellenére nagyon sokan gyűltek össze Pilisszentiván főterén, hogy közösen emlékezzenek az 1848–49-es eseményekre. A rendezvény – a hagyományokhoz híven – ünnepi testületi üléssel kezdődött, majd az önkormányzat, a helyi egyesületek, a civil szervezetek képviselői és Menczer Tamás országgyűlési képviselő helyezték el koszorúikat az emlékműnél. A koszorúkat a 644. sz. Szent Borbála Cserkészcsapat tagjai vitték, a zenei aláfestésről a Pilisszentiváni Fúvószenekar gondoskodott, az ünnepséget pedig a Lovas Csoda Kulturális Egyesület huszárai tették még színesebbé.

A megemlékezés az iskola aulájában folytatódott. A Himnusz közös eléneklése után Balasi Anikó kulturális referens köszöntötte a megjelenteket. Beszédében emlékeztetett arra, hogy idén a hősök mellett Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára is emlékezünk. „A mai napon érezhetjük, hogy Petőfi Sándor még mindig közöttünk él, és hogy személye által milyen rendkívüli hagyaték maradt ránk és az utánunk jövőkre.” Poppréné Révay Gyöngyi polgármester ünnepi beszédében szintén emlékezett a forradalom költőjére. „175 éve történt a csoda, amely napjainkig mély hatással van ránk. Olyan történelmi pillanat volt, amit sohasem feledhetünk, mely napjainkig hatással van az életünkre. Ehhez a csodához olyan emberek kellettek, akik különleges égi áldással felismerték, hogy a világ változik, hogy mi magyarok értékesek vagyunk, hogy jogunk van a más nemzetek által már megélt szabadság kivívásához.(…) És ki más jutna ilyenkor az eszünkbe, mint Petőfi Sándor költőnk? A mi Petőfink! Aki költészetével új hangot adott a fülünknek, új dallamot pendített meg, (…) olyat lát, úgy ír, ahogy mi nem tudunk. Mi a szemünkkel látunk, a szívünkkel érzünk, talán fényképeket is készítünk, de az örökkévalóságnak nem tudjuk tisztán, tűpontosan megörökíteni, amit megtapasztalunk, ami velünk történik.” A polgármester megidézte Petőfit szerelmes, hazafias, természetet ábrázoló verseivel, kiemelve, hogy szavai a mai napig érvényesek, sokszor aktuálisak, különösen a szabadság iránit vágyat megörökítő sorai. „Petőfi előttünk járt, az ő szemével láttatta a világot, a kultúránkat, Magyarországot. Az ő példája az, amit követnünk kell, ez a mi örökségünk. Friss szemmel, friss gondolatokkal tekintünk a világra, és minket is az a hazaszeretet fűt, ami Petőfi Sándort.”

A polgármester után Menczer Tamás országgyűlési képviselő, államtitkár gondolatait hallhattuk, aki beszédében a világban, a körülöttünk zajló eseményekre is reflektált. „A szabadságharcra emlékezve, a hősök előtt tisztelegve érdemes feltenni azt a kérdést, hogy mikor vagyok szabad. Mikor vagyunk szabadok? (…) Ha a szabadságharc hőseire tekintünk, olyan embereket látunk, akiknek a szívében a haza volt az első helyen, akik azt mondták, hogy az nem lehet, hogy az országuk, a hazájuk nem szabad. Olyan embereket, akik példát mutattak és mutatnak ma is hazaszeretetből, akik tudták, hogy hogyan kell dönteni, és hogyan kell ezt követően cselekedni.”

Az ünnepi beszédeket a Múzsák Társulat (Endrődi Ágnes, Berényi Dávid, Kátai István) zenés műsora követte, akik versekkel és zenével idézték meg az 1848-as forradalmi eseményeket. A megemlékezés végén az önkormányzat szerény vendéglátásra és beszélgetésre invitálta a jelenlévőket.

Az eseményről készült fotóinkat itt találják, az ünnepség teljes felvétele megtekinthető a PilisTV műsorán.

 

Szentiváni Újság


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu