Pilisszentiván.hu
2023.11.30. András, Andor napja van

Folytatódnak az ásatások a Hárs-erdőben

Folytatódnak az ásatások a Hárs-erdőben

Kiváló szakemberek, lelkes önkéntesek, régmúltat idéző romok és friss levegő – így kezdődött ez a jelentős hét Pilisszentivánon a Hárs-erdő mélyén. Október 16-ától kezdődően várhatóan 10 napon át, az ELTE Régészettudományi Intézet Ókori Régészeti Tanszéke közreműködésével és önkéntesek bevonásával, 150 m2-en zajlik a régmúlt kutatása. Kattintson a részletekért! 

Az ásatást az önkormányzat felkérésére dr. Simon Bence régész vezeti. A kutatás várható eredménye, hogy a helyszínen végzett bontómunkával és geodéziai felméréssel az eddig ismert alaprajzok pontosíthatók lesznek, valamint a tervek szerint az eddig érintetlenül maradt rétegrend is szakszerűen felmérésre kerül, nem utolsó sorban újabb leletek előkerülésével a település időrendjét is tisztázni lehet. (Akik nyomon követik a Hárs-erdő lelőhely sorsát, tudják, hogy eddig késő kelta karperec és köztársaságkori dénár is előkerült már).

Egy kis visszatekintés az érdeklődőknek:

2021-ben megnyílt kiálltással nagy előrelépést tettük Pilisszentivánon. Az önkormányzat és sok lelkes közreműködő jóvoltából ekkor nyílt meg ugyanis a még 2012-2018 közötti régészeti feltárás során talált leleteket bemutató „Pilisszentiván története a római korban” címet viselő állandó kiállítóhely a József Attila utca 9. szám alatt. Az erdőt kutatva az első leletre Marlok Tamás figyelt fel. Az akkori feltárást Repiszky Tamás régész vezette.

2022. végén és 2023. elején az önkormányzat megbízásából talajradaros felmérés zajlott a területen. A modern módszerrel kutatott területen ekkor a jól felismerhető romoktól keleti irányban több épületre utaló nyomot sikerült azonosítani.

Izgatottan figyeljük hát a fejleményeket, az eredményekről beszámolunk! Balasi Anikó, kulturális referens

 


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu