Pilisszentiván.hu
2024.05.18. Erik, Alexandra napja van

Cincér-lakótelep

Cincér-lakótelep

Piliscsabán egy új evangélikus templom épül. Hogy mi köze ennek Szentivánhoz és a cincérekhez?

Piliscsabán az evangélikus gyülekezet három évtizede egy fatemplomban tartja az istentiszteleteket. Most azonban új templom épül, amelynek alapkövét idén tavasszal rakták le. Az építési területen korábban egy százéves, beteg tölgyfa állt, aminek sok ágát már korábban le kellett vágni, mert veszélyessé vált, de még így, csonkán és beteg állapotában is nagyon szép látványt nyújtott. 

 

  A százéves tölgy az eredeti helyén. Fotó: Kovács Ildikó

A törzsébe bogarak rakták le petéiket, köztük a védett és egyben európai uniós védelmet élvező NATURA 2000-es jelölőfaj, a nagy hőscincér is. A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai felfigyeltek erre a cincér-lakótelepre, és a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársaival közösen megszervezték, hogy a kivágott fatörzset átszállítsák a pilisszentiváni Jági tanösvényre. 

Bogármetropolisz a Jági tanösvényen. Fotó: Kovács Ildikó

Kézdy Péter lelkésztől megtudtuk, hogy a fatörzset június 12-én sikeresen eljuttattákPilisszentivánra, ahol a Jági tanösvény 8. állomásán, az ökörkút közelében kapott helyet. Nagy örömmel fogadták a Pilisi Len Látogatóközpont vezetői, ez egy valóságos „bogármetropolisz” – mondták. 

Karlné Menráth Réka, a DINPI munkatársa mesélt arról, hogy miért olyan érdekes és különleges a most Szentivánra érkezett lakótelep: „A fa kívülről láthatóan tele van bogárjáratokkal, melyet az itt több évig fejlődő és táplálkozó lárvák rágnak. Amikor a fa lakói kirajzottak, akkor nagy hőscincérek százai borították be az egész fatörzset. A fából évente kelnek ki új cincérek, de már most benne vannak a fatörzsben a három év múlva kirepülő lárvák.”

A fatörzs új helyén messzire illatozik – fűzte hozzá a szakember –, ami a bogarak számára nagy vonzerővel bír. „Az elmúlt napokban a pilisszentiváni általános iskolásokkal kirándultunk a Jági tanösvényen, és a 8. állomáson álló gémeskút rúdján a gyerekek egy cincérre lettek figyelmesek. Igaz, ez nem egy nagy hőscincér volt, hanem a szintén védett, impozáns külsejű havasi cincér, ami a Duna-Ipoly Nemzeti Park jelképe. Bár a havasi cincér bükkfában fejlődik, mégis a frissen vágott tölgyfa illata ide vonzotta.” Ez azért is volt nagy szó, mert a Jági tanösvény környékén eddig nem láttak havasi cincért.

Szentiváni Újság

                 

 Hőscincér. Fotó: Karlné Menráth Réka
Hőscincér. Fotó: Karlné Menráth Réka

 

Havasi cincér. Fotó: Klebert Antal

 


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu