Pilisszentiván.hu
2024.03.29. Auguszta napja van

Bányát adtak át a bányásznapon

Bányát adtak át a bányásznapon

 

Hetvenkettedik alkalommal ünnepeltek szeptember első szombatján bányásznapot az országban a bányászközösségek. A pilisszentiváni megemlékezés igazán különlegesre sikeredett: egy korhűen berendezett tárnát is átadtak a Bányász Emlékház pincéjében, amely a pilisi bányák mindennapjait mutatja be

A Tájházban kezdődött szeptember 3-án szombaton délután a szentiváni Bányásznap. Az első ünnepi beszédet Kovács Zoltán, a Helytörténeti Egyesület elnöke mondta, melyből rögtön ki is derült, hogy az idei bányásznap különleges lesz: átadják ugyanis a Bányász Emlékház pincéjében létrehozott tárna-kiállítást, a “Pincebányát.”
– Már az Emlékház építésekor megfogalmazódott az ötlet, hogy hozzunk létre egy olyan kiállítást is, amely megmutatja a földalatti munkahelyek miliőjét. Fontosnak tartottuk, hogy jellemzően a pilisi szénbányákban használt eszközöket, sajátosságokat mutassuk be. A látványra és a benyomásra törekedtünk, nem pedig a bányamérnöki tökéletességre – fejtegette Kovács Zoltán. A pincekiállítás létrehozásáért köszönetet mondtak Csovics Balázs projektvezetőnek és Janus Zsolt kivitelezőnek.

Jubiláló tagok

Mielőtt azonban a nagyközönség is megcsodálhatta volna az új kiállítást, Radosai Györgyné, a Pilisi Nyugdíjas Bányász Szakszervezet elnöke kiosztotta a jubiláló tagok díjait. 50 éves tagsággal büszkélkedhet Csovics Balázsné, 65 évessel Székely Imre. Bubrovszky Róbertné pedig, miután átvette édesapjától a tagságát, a 70 éves jubileumát üli idén.
Tiszteletükre felcsendült a Bányászhimnusz, majd mindenki átsétált az emlékházhoz, ahol folytatódott az ünnepség.
Szepesi Zsuzsanna költőnő felolvasta az erre az alkalomra írt költeményét, amely a múlt megőrzésének fontosságáról szólt.

Fontos a múlt

– Kevés településnek van lehetősége arra, hogy bányászati kiállítást nyithasson. Pilisszentivánon a bőkezű pályázati támogatásoknak, a Helytörténeti Egyesületnek és a Nyugdíjas Bányász szakszervezetnek köszönhetjük ezt. Sok önkéntes is segített nekik, többen a családi emléktárgyaikat ajánlották fel a köz szolgálatára. Az ifjúság is aktivizálta magát, aminek szintén nagyon örülünk - fogalmazott ünnepi beszédében Poppréné Révay Gyöngyi polgármester. – Jómagam Salgótarjánból, szintén bányászvárosból származom. Mindig kíváncsi voltam, mi lehet a hatalmas vaskapuk mögött. Most ugyanez az érzés jár át: szándékosan nem néztem meg a kiállítást, most fogom először látni, benézni az aknaajtó mögé.
A bányásznapon Menczer Tamás, a térség országgyűlési képviselője is jelen volt, beszédében a múlt, a hagyományok megőrzésének fontosságát emelte ki.
– Aki őrzi a gyökereit, annak nem csak jelene, de jövője is van. Pilisszentiván ilyen település, amit Önök tesznek, az példaértékű – szögezte le.
Végül Poppréné Révay Gyöngyi, Menczer Tamás és Kovács Zoltán közösen átvágták a szalagot a bejárat előtt, és alá lehetett szállni az aknába, és a pilisi bányászvilágba. A bányásznap pedig közös vacsorával és beszélgetéssel zárult.

Személyes emlékek

A pincebánya aknaajtaja a Jóreménység akna ajtajának kicsinyített mása, a táró végén pedig található egy szénnel teli istvánaknai csille, amely kalandos úton került vissza Pilisszentivánra. A falakon régi képek idézik fel a régi bányászéletet, a két kis szobában pedig korabeli használati tárgyak és ruhák sorakoznak. Még az a körfűrész is helyet kapott, amellyel annak idején a gerendákat fűrészelték a bányában. 
– Nézd, ott van a papa fúrója – büszkélkedett Sütő Attila párjának. Édesapja az egész életét a bányában töltötte, innen ment nyugdíjba az ötvenes évek derekán. Attilának a mai napig fontos a bánya, sok emléket őrzött meg a régi időkből, és van köztük még olyan, amit oda fog adni a Pincebányának.

Az eseményen készült képeinket a Galériában találják meg. 

Szentiváni Újság


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu