Pilisszentiván.hu
2024.03.28. Gedeon, Johanna napja van

Az emlékezés ünnepe - 1956

Az emlékezés ünnepe - 1956

Október 21-én pénteken este közösen emlékeztünk 1956 hőseire az iskola dísztermében, majd az '56-os emlékműnél.

Rendhagyó módon zajlott az idei megemlékezés, hiszen ezúttal nem a koszorúzással, hanem az ünnepi műsorral kezdődött este 6 órakor, melyre megtelt a terem érdeklődőkkel. A közönség soraiban a pilisszentiváni képviselők mellett helyet foglaltak a testvérvárosi delegáció tagjai, a megemlékezést pedig közös, ünnepi testületi ülés előzte meg.

A műsor kezdetén a művészeti iskola tanárai és növendéke előadását hallhattuk. Elsőként Cservenák Boglárka fuvolán játszott, zongorán Weintraut Borbála kísérte. Őket Boros Sándor és Gátas András trombitajátéka követte. A zenei produkciók után Poppréné Révay Gyöngyi osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel. A polgármester beszédében a közelmúltban elhunyt Wittner Máriát is idézte, aki maga is résztvevője volt az '56-os eseményeknek, majd a rendszerváltást követően politikusként tevékenykedett. 
"1956 október 23-ától 33 és fél év kellett, hogy a szovjet megszállás alól felszabadulva 1990. május 2-án megalakulhasson az első szabadon választott országgyűlés. Az az országgyűlés, amely legfontosabb és ezért legelső feladatának azt tekintette, hogy törvényt alkosson az 1956. októberi forradalom és szabadságharc jelentőségéről. A törvény tiszteletadásként, elégtételként és iránymutatással így szólt: *A szabadon választott új országgyűlés halaszthatatlan feladatának tartja, hogy törvénybe foglalja az 1956. októberi forradalom és szabadságharc történelmi jelentőségét. Az újkori magyar történelem e dicső eseménye az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz mérhető. 1956 őszének magyar forradalma megalapozta a reményt, hogy létrehozható a demokratikus társadalmi rend, és hogy a haza függetlenségéért semmilyen áldozat nem hiábavaló.*" [...] Ezt a munkát folytatni most már mindenképpen a mi dolgunk, mert az egykori forradalmárok, a tanúságtevők lassan mind eltávoznak, a tisztelet virágcsokrait kezükbe már nem adhatjuk, csak sírjaikra helyezhetjük el." Poppréné Révay Gyöngyi beszéde végén röviden ismertette Wittner Mária életútját, és elmondta, hogy október 23-án Csepelen egy parkot avatnak az egykori politikus tiszteletére. "Az ünnep az emlékezésé. Emlékezzünk együtt tisztelettel, szeretettel és hálával!" - zárta beszédét a polgármester.

A polgármester beszédét a Pesti Zenés Színpad művészeinek, Balogh Tímea énekművész és Pelsőczy László színművész előadása követte. A dalok és a szövegek mind-mind az 1956-os eseményeket idézték.

A hagyományoktól eltérően tehát a színpadi műsor után következett a koszorúzás kint, a Fő téren. Az eredetileg augusztus 20- ra megrendelt fényfestés elmaradt, így Balasi Anikó kulturális referens javaslatára az idén a koszorúzási ceremóniához nyújtott egyedi esztétikai hátteret a látvány. A fényfestéssel megfestett templom meghitt, különleges hangulatot adott a kinti eseményeknek. A cserkészek által tartott fáklyák fénye világította meg az emlékművet, a koszorúzókat. Az összegyűlt tömeg itt hallgathatta meg Menczer Tamás országgyűlési képviselő beszédét, aki beszédben az '56-os események mellett aktualitásokra is kitért. 
"Felelősségünk van a szüleink és nagyszüleink, a bennünket megelőző generációk felé, ez a felelősségünk abban ál, hogy mindent megőrízzünk, amit tőlük kaptunk. És felelősségünk van a gyerekeink és az unokáink fel, hogy az országot legalább olyan állapotban adjuk át nekik, ahogyan mi kaptuk az elődeinktől, és mindent megteszünk azért, hogy annál is jobb állapotban tudjuk átadni az utánunk következőknek."

Menczer Tamás beszédét követően helyezték el a különböző szervezetek képviselői a cserkészek segítségével az emlékezés koszorúit. A megemlékezéshez méltó zenei aláfestésről a Pilisszentiváni Fúvószenekar gondoskodott, az ünnepélyes pillanatok végén pedig finom italok és falatok mellett hangulatos beszélgetésekre nyílt lehetőség a szervezők jóvoltából.

Az eseményen készült képeinket ebben a galériában tekinthetik meg.

Szentiváni Újság


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu