Pilisszentiván.hu
2024.07.13. Jenő napja van

1988-2023 Marktleugast – Pilisszentiván

1988-2023 Marktleugast – Pilisszentiván

1988. október 21. Ekkor született meg az a barátság, amely 35 év után is változatlanul élő és szorosan összeköti a testvértelepüléseket. Augusztus 24-én Pilisszentivánról induló delegációból többen már a kezdetektől teljes hittel és szeretettel ápolták és ápolják ma is a partnerkapcsolatot, néhányunk pedig most előszőr látogattunk el Marktleugastba.

Olvasson tovább, a "Részletekre" kattintva! 

 

A német vendéglátóinkkal folytatott személyes beszélgetések lehetősége, a hivatalos programokon való részvétel és a kötetlen estéken eltöltött idő a gyakorlatban támasztották alá Poppréné Révay Gyöngyi és Franz Uome polgármesterek jubileumi esten elhangzott beszédét.  Mindketten körültekintő figyelemmel hangsúlyozták az elődök érdemeit, hálájukat fejezték ki mindazokat, akik fontos szerepet töltöttek be a partnerség kialakulásában, ugyanakkor mindketten kiemelték az emberi találkozások jövőbeni fontosságát is. Ez a gondolat számomra az út egyik legértékesebb ajándéka. Talán soha nem volt még annyira szüksége az emberiségnek arra, hogy biztos pontokat leljen ebben a lassan értékrend nélküli káoszban, ami a világ. Ne feledjük, a legértékesebb erőforrásaink a gondolataink, minden ott kezdődik. Osszuk hát meg egymással!

A jubileumi program, a közösen énekelt himnuszok, a kitüntetésekkel járó egymás iránti figyelem, az istentiszteleten való közös részvétel tették rendkívülivé a hivatalos ceremóniát. A Martkleugastban eltöltött három nap alatt meglátogattuk a helyi orvosi rendelőt, az iskolát, a könyvtárat, megcsodáltuk a Marienweiher Bazilikát, sőt még egy bányalátogatás is helyet kapott a változatos programban. A település nagyszabású ünnepén, a Strassenfesten még a zord idő sem szegte senki kedvét.

Köszönettel tartozom, hogy részese lehettem ennek a partnerségi közös élménynek.

Balasi Anikó, kulturális referens

 

 

 

Helmut Engel: Határokon átívelő barátság

 

35 évvel ezelőtt Marktleugast és Pilisszentiván partnerkapcsolata lyukat ütött a Vasfüggönybe. Az ünnepségen egy dologban mindenki egyetértett: az ilyen kapcsolatok manapság fontosabbak Európa számára mint valaha

 

Marktleugast és magyarországi partnerközsége Pilisszentiván 35 elteltével a tornacsarnokban ünnepelték meg a jubileumot. Franz Uome polgármester P. Révay Gyöngyi polgármesterasszony mellett az iskola és az óvoda vezetőit köszönthette, de jelen voltak a német nemzetiségi önkormányzat képviselői, valamint a tűzoltóegyesület tagjai.

            Uome polgármester kiemelte a községek élő kapcsolatát, „a partnerkapcsolat szellemében”. Az elmúlt 35 évben sokrétűvé vált a kapcsolat a tűzoltóegyesületek, a fúvószenekarok, a kórusok vagy éppen a focisták között. Főleg a zene és az ifjúság játszottak fontos összekötő szerepet. „A barátság nem csupán értékes ajándék, hanem állandó feladat is”, mondta Uome. Hasonlóan az egymáshoz közel álló emberekhez, érvényes ez a határokon átívelve is. „A községeink közötti barátság nem csak megerősödött, hanem magától értetődővé vált.” A legfontosabbak az emberek közötti találkozások, akik hajlandóak és készek határokon átnyúló kapcsolatokat kötni és ápolni. A világszerte zajló rengeteg háborús cselekmény láttán ezek a barátságok még fontosabbá váltak. „Annak érdekében, hogy ez így is maradjon, mindenkinek cselekednie kell. Mindenekelőtt senki számára sem lehet közömbös Európa jövője.” Ezeket a mondatokat taps követte.

            Elismerést kaptak ezen az estén az egykori Landrat Herbert Hoffmann, Manfred Huhs és Pénzes Gábor korábbi polgármesterek, valamint Georg Bauer és Marlok Gyula, akik különösen érdemeket szereztek a partnerkapcsolattal összefüggésben.

            „A politika képes lehet megtervezni Európát, ahogyan az építész a házat. De ahhoz, hogy ez az épület valóban felépüljön és beköltözhető legyen, szükség van szorgos munkásokra, mint Marktleugast és Pilisszenitván polgárai”, jelentette ki Uome tapsvihar közepette. Most a következő generáció lelkesítése a cél – iskolai csereprogramokkal, valamint egyesületi és gazdasági szinten is.

            P. Révay Gyöngyi polgármesterasszony szerint egy partnerkapcsolat nem csupán két aláírást jelent. A barátság kibontakozásához fel kellett tárulniuk az ajtóknak. A marktleugasti és pilisszentiváni polgárok rengeteg munkát fektettek be a partnerkapcsolatba az elmúlt 35 évben. „Nem az egyéni sikerek a lényegesek, hanem az önzetlen, lelkes emberek tettei.”

            35 esztendővel ezelőtt hatalmas esély mutatkozott a Vasfüggöny megbontására a kettéosztott Európában. „Pilisszentiván volt Magyarországon az első falu, amely lehetőséget kapott rá, hogy partnerkapcsolatot kössön egy nyugatnémet községgel.” A polgármesterasszony köszönetet mondott Georg Bauernek, aki a partnerkapcsolat megálmodója volt. Pilisszentivánon született „és soha nem felejtette el a szülőfaluját”. Gyöngyi is köszönetet mondott a számos támogatónak, akik tartalommal töltötték meg ezt a kapcsolatot. A zenészek és a focisták utaztak először Magyarországra. Azután egy zarándokcsoport utazott Pilisszentivánról Marienweiherbe – így bontakoztak ki a kölcsönös látogatások.

            Soha nem felejtjük a Marktleugastból érkező rengeteg segítséget, a vállalkozók, magánszemélyek, egyesületek, egyházi intézmények adományait – az óvoda, az iskola és a polgármesteri hivatal részére érkező bútorokat, tankönyveket és játékokat. A Mannsflur-i Vöröskereszttől is rendszeresen érkeztek adományok. „Erről beszélnünk kell a gyerekeknek és a fiataloknak, hogy ők is tudják, miért olyan fontos számunkra ez a barátság. Tudniuk kell róla, hogy csatlakozhassanak hozzánk és együtt gondolkodhassanak velünk. Nem mi, most hivatalban lévő polgármesterek indítottuk el ezt a partnerkapcsolatot, mi csak tovább építettük. Nagy a felelősségünk a következő évekért, hogy továbbra is ápoljuk ezt a szép örökséget.”

            A Klaus-Peter Söllner Landrat képviseletében megjelent Jörg Kunstmann (Söllner úr szabadságáról visszatérve a Split-i repülőtéren ragadt) is megdicsérte a partnerkapcsolatot. Egy szerződés hamar aláírásra kerül, de évtizedekig kell fenntartani azt. „A marktleugasti és pilisszentiváni polgárok szívvel, szenvedéllyel és rengeteg munkával emelték magas szintre ezt a kapcsolatot.”

            Inge Aures (SPD), a Landtag képviselője arra emlékeztetett, mennyi erőfeszítést tett a partnerkapcsolat megkötése óta hivatalban volt három polgármester – Manfred Huhs, Norbert Volk és Franz Uome – a fejlődés érdekében. Azonban semmi értelme, hogy csak a politikusok tegyenek erőfeszítéseket, „mindenkinek támogatnia kell ezt”. Ahogyan a két községben történik. Martin Schöffel (CSU), a Landtag képviselője is „35 éve megélt barátságnak” nevezte a partnerkapcsolatot. Magyar barátaink mindig jelen voltak Marktleugast ünnepein és ez fordítva is így volt. Ők voltak az elsők, akik áttörték a Vasfüggönyt. Európának gazdaságilag is össze kell fognia, különben lemarad – mondta Schöffel.

            Az ünnepség hivatalos része az „Ehrenteller” átadásával ért véget P. Révay Gyöngyi polgármester részére, majd elénekeltük a nemzeti himnuszokat és az Európa-himnuszt a Musikverein Marktleugast kíséretével. Ezután következett a Musikverein zenei estje.

Helmut Engel

 


  Kapcsolat

Cím: 2084, Pilisszentiván, Szabadság u. 85.
Telefon: 26/367-322
Fax: 26/367-397
E-mail: hivatal@pilisszentivan.hu